ZBOG NAJAVE POVLAČENJA VOJSKE SAD-a IZ SIRIJE: ‘Napet’ razgovor između Trampa i Netanjahua

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obavio je napet razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu). Taj razgovor je obavljen zbog izraelske zabrinutosti da će se SAD povući iz Sirije i omogućiti izraelskim neprijateljima da se još bolje učvrste u toj susjednoj zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

U zvaničnom saopćenju Netanjahuovog kabineta razgovor koji je vođen u srijedu opisan je drugačije i navedeno da je Netanjahu zahvalio Trampu na njegovoj posvećenosti sigurnosti Izraela. Nije pomenuta nikakva napetost između dva lidera koji se inače smatraju vrlo bliskim, već je navedeno da je “premijer Netanjahu govorio s predsjednikom Donaldom Trampom o regionalnom razvoju i Iranu”.

Izraelski mediji navode pozivajući se na izjave američkih zvaničnika, da je veliki dio Netanjahuovog razgovora s američkim predsjednikom bio posvećen namjeri povlačenja snaga SAD iz Sirije. Tramp je najavio svojim savjetnicima, kako je objavljeno, da on želi da se svi vojnici povuku u roku od šest mjeseci, rekla su tri zvaničnika SAD, a da finale bude pred izbore na pola mandata.

Međutim, Tramp nije dao formalnu naredbu o povlačenju 2.000 vojnika koji su trenutno u Siriji, niti je javno objavio rok, osim što je rekao da će se SAD povući čim posljednji borci DAIŠ-a budu pobijeđeni. U tom svom ishitrenom potezu Tramp je usamljen. Pentagon, Stejt department (State department) i CIA su duboko zabrinuti za posljedice u slučaju da SAD iza sebe ostave vakuum u Siriji, navode izraelske agencije.

Zabrinut je i Izrael i arapski lideri, kao i druge nacije u koaliciji koju predvode SAD, prenosi B92.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj