IAKO MOSKVA I DAMASK NEGIRAJU IZVJEŠTAJE O HEMIJSKOM NAPADU! Trump poručio: ‘Putin i Iran podupiru životinju Assada – platit će visoku cijenu!’

 Američki predsjednik Donald Tramp osudio je navodni hemijski napad u Siriji i naveo da će sirijski predsjednik Bašar el Asad platiti “visoku cijenu” za to. Tramp je dodao da “u bezumnom hemijskom napadu” ima mnogo mrtvih, uključujući žene i djecu, prenosi Rojters.

On je na Tviteru okrivio i ruskog predsjednika Putina, kao i Iran zbog podrške, kako je naveo, “životinji Asadu”. Trampov savjetnik za bezbjednost i borbu protiv terorizma Tomas Bosert izjavio je da se u vezi sa tim događajem ne može isključiti raketni napad SAD na sirijsku vojsku. “Ništa ne bih odbacio”, rekao je Bošert u intervjuu za televiziju ABC.

On je dodao da američka administracija u ovom trenutku analizira napad u Dumi i dodao da su slike incidenta “užasne”. Sirijski tzv. opozicioni aktivisti i spasioci su naveli da je u subotu u napadu otrovnim gasom na grad koji drže pobunjenici ubijeno više desetina ljudi, što sirijska vlada negira. Zasad nema nezavisnih potvrda tvrdnji o hemijskom napadu u Dumi.

Evakuacija pobunjenika/terorista

Prema sporazumu tzv. ‘pobunjenika’ i sirijske vlade, borci Jaish al-Islama imaju 48 sati vremena da napuste Dumu i evakuiraju se prema sjevernom gradu Jarablusu, na granici s Turskom. “Postignut je sporazum o evakuaciji svih terorista Jaish al-Islama u roku od 48 sati, kako bi se zaputili u Jarablos, grad pod kontrolom pobunjenika u sjevernoj pokrajini Halep”, objavila je državna novinska agencija Sana, dodajući da pobunjenici moraju osloboditi sve “taoce” koje drže u zatvorima.

U međuvremenu se oglasilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i izvješća o napadu hemijskim oružjem u Siriji nazvali lažnima. Ministarstvo upozorava da svaka vojna akcija, temeljena na “izmišljenim i lažnim opravdanjima”, može imati ozbiljne posljedice.

“Nastavlja se širenje lažnih vijesti o korištenju hlora i drugih otrovnih tvari od strane sirijskih vladinih snaga. No jučer se pojavila još jedna izmišljena informacija o navodnom hemijskom napadu u Dumi. Već smo nekoliko puta u zadnje vrijeme upozorili na te opasne provokacije. Cilj takvih lažnih nagađanja, koje nemaju nikakvo uporište, je zaštititi teroriste (…) i pokušati opravdati moguću vanjsku upotrebu sile”, ističe rusko ministarstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:
  1. […] IAKO MOSKVA I DAMASK NEGIRAJU IZVJEŠTAJE O HEMIJSKOM NAPADU! Trump poručio: ‘Putin i Iran podup… […]

Komentiraj