POSTIGNUT SPORAZUM IZMEĐU VLADE I TZV. ‘POBUNJENIKA’: Autobusi ušli u Dumu, počinje evakuacija, pušteni i prvi zatvorenici iz zatvora Jaish al-islama

Ruska vojska je saopćila da su borbe u sirijskom gradu Dumi obustavljene i da je konvoj autobusa ušao u grad kako bi evakuirao pobunjenike i njihove porodice. Također vrši se i evakuacija stotina zatvorenika koje su teroristi držali u svojim zatvorima, a većinom se radi o civilima, ženama i djeci.

Šef ruskog Centra za pomirenje u Siriji, general Jurij Jevtušenko rekao je da je ruska vojska postigla dogovor s tzv pobnjeničkom frakcijom Jaysh Al-Islama (Armija islama) da povuče iz Dume oko 8.000 boraca i oko 40.000 članova njihovih porodica. Jevtušenko je naveo da je 100 autobusa ušlo u Dumu kako bi evakuacija počela. 

Pobunjenici su pristali na evakuaciju pošto su snage sirijske vlade tri dana intenzivno bombardirale Dumu, posljednje pobunjeničko uporište u Istočnoj Guti kod Damaska.  Jevtušenko je oštro odbacio tvrdnje aktivista i spasilaca da je sirijska vlada u jučerašnjem bombardovanju Dume upotrijebila otrovni gas i te navode nazvao “još jednom podvalom”. 

Poslije tvrdnji da je u jučerašnjem bombardiranju Dume od otrovnog gasa stradalo najmanje 40 osoba, SAD i druge zapadne zemlje osudile su sirijsku vladu zbog upotrebe hemijskog oružja. Sirija i njen saveznik Rusija odbacuju te optužbe, prenosi B92.

Prvi autobus sa oslobođenim zatvorenicima na slobodnoj teritoriji

Prva skupina zatočenika oslobođenih od zatvora Jaysh Al-Islama stigla je na teritoriju pod kontrolom SAA.

Prema izvješću SANA-e, autobus s oslobođenim zatvorenicima uspješno je stigao do Wafiddeen kontrolnog punkta i ušao je u vladina područja nakon što je proveo veći dio rata u zatvorima Jaysh Al-Islama.

Jaysh Al-Islam je pristao na oslobađanje ovih zatvorenika u sklopu preliminarnog sporazuma za grad Doumu.

Većina oslobođenih zatvorenika bili su žene i djeca koji su oteti tokom napada  Jaysh Al-Islama 2014. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj