RAZMOTRILI GORUĆA PITANJA: Putin i Merkel telefonom o Siriji, Ukrajini, gasovodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je, kako se navodi u saopštenju Kremlja, skrenuo pažnju na neprihvatljivost provokacija i spekulacija o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

“Lideri su razmijenili mišljenja o situaciji u Siriji, imajući u vidu i optužbe velikog broja zapadnih zemalja upućenih Damasku o korišćenju hemijskog oružja. Ruska strana naglasila je neprihvatljivost provokacija i spekulacija na tu temu”, navodi se u saopštenju Kremlja. Kako se dodaje, ruski predsjednik naglasio je važnost konsolidacije međunarodnih napora kako bi se normalizovala humanitarna situacija širom Sirije u skladu s Rezolucijom 2401 Savjeta bezbjednosti UN-a.

Merkel i Putin razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i gasovodu Sjeverni tok 2, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, lideri Rusije i Njemačke saglasili su se da nastave s zajedničkim naporima u okviru formata Normadijske četvorke da bi se pronašlo rješenje za krizu u Ukrajini. Oni su, takođe, razgovarali o “pitanjima mogućeg formiranja misije UN-a kako bi se zaštitili posmatrači OEBS-a”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da su Putin i Merkel potvrdili pozicije svojih zemalja kada je riječ o gasovodu Sjeverni tok 2, prenio je TASS. “Pozicija Rusije i Njemačke u pogledu primjene velikog projekta od obostrane koristi u gasnoj sferi, Sjeverni tok 2, potvrđena je”, navodi se u saopštenju Kremlja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj