VOJNI AERODROM U HOMSU NAPADNUT SA MEDITERANA: Sirijska PZO oborila osam raketa, državni mediji optužuju SAD, Pentagon negirao umiješanost u napad

Vojni aerodrom u pokrajini Homs bio je meta “raketnog napada”, izvještava SANA. Iako su sirijski sistemi protuzračne odbrane navodno presreli najmanje osam projektila, nekoliko osoba je ipak ozlijeđeno i ubijeno.

Slikovni rezultat za air base in homs 8 missiles

Barem osam raketa ispaljeno je prema sirijskoj T-4 zračnoj bazi na istoku pokrajine Homs, piše SANA, navodeći vojni izvor. Prema agenciji, iza napada “vjerovatno” stoje Sjedinjene Države. Napadi su iza sebe ostavili nekoliko ‘mučenika i ranjenika’, dodala je SANA, bez navođenja broja žrtava.

Iako je američki ministar odbrane “upoznat” o raktenim napadima, nije ih potvrdio, rekao je predstavnik Pentagona za  Sputnik. Reuters također kaže kako je “nekoliko” američkih dužnosnika odbacilo izvješća o bilo kakvoj uključenosti SAD-a.

Prema Libanonskoj televiziji Al Mayadeen, rakete su ispaljene iz Sredozemnog mora, kroz libanonski zračni prostor, a odsgovornim za napad smatraju Izrael koji je ranije u dva navrata bombardovao zračnu bazu u Homsu, a kao razlog današnjeg napada navode poraz u Doumi. U međuvremenu, Al Masdar News izvještava da su “nepoznati mlazni avioni” ušli u sirijski zračni prostor iz Libanona i spekulira se da su izraelski. 

Kao odgovor, aktiviran je sirijski sustav protuzračne odbrane u zračnoj bazi Mezzeh, navodi se u izvješću.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump prijetio sirijskom predsjedniku da će platiti ‘visoku cijenu’ zbog navodnog napada SAA hemijskim oružjem na Doumu. Damask i Moskva su negirali tvrdnje zapadnih medija o hemijskim napadima.

IAKO MOSKVA I DAMASK NEGIRAJU IZVJEŠTAJE O HEMIJSKOM NAPADU! Trump poručio: ‘Putin i Iran podupiru životinju Assada – platit će visoku cijenu!’

BRITANSKI MEDIJI PIŠU O NAVODNOM NAPADU HEMIJSKIM ORUŽJEM U DUMI! Iz Damaska poručili: Teroristi su u rasulu pa njihovi mediji fabrikuju lažne vijesti

(Global CIR)

  1. […] VOJNI AERODROM U HOMSU NAPADNUT SA MEDITERANA: Sirijska PZO oborila osam raketa, državni mediji op… […]

Komentiraj