KINA IPAK ZAOBILAZI TRGOVINSKI RAT SA SAD-om? ‘Naša vrata neće ostati zatvorena, smanjit ćemo carine’

“Kineska vrata neće ostati zatvorena. Ona će se šire otvoriti”, rekao je Xi na godišnjem Forumu Baoa za Aziju u pokrajini Hainan.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u utorak šire otvoriti gospodarstvo i smanjiti carine, uključivo na automobile, smanjujući napetosti koje su prijetile prerasti u trgovinski rat između  Kine i Sjedinjenih Država, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, prenose agencije.

U govoru koji je izravno prenosila televizija, Xi nije izravno spominjao opasnost od trgovinskog rata s Washingtonom, no nizom mjera je čini se želio točku po točku odgovoriti na napade predsjednika Donalda Trumpa, piše agencija AFP. “Kineska vrata neće ostati zatvorena. Ona će se šire otvoriti”, rekao je Xi na godišnjem Forumu Baoa za Aziju u pokrajini Hainan.

Kina će “ući u novu fazu otvaranja, znatno će proširiti pristup tržištu” svog bankarskog sektora, kao i sektora sigurnosti i i osiguranja i povećat će suradnju sa stranim financijskim tržištima, rekao je Xi. “Ove godine, znatno ćemo smanjiti uvozne tarife na vozila, a istodobno ćemo smanjiti uvozne tarife na neke proizvode”, rekao je Xi pred međunarodnim dužnosnicima, među kojima je bila direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Automobili koje Kina uvozi carine se po stopi od najmanje 25 posto, što je velika jabuka razdora sa SAD-om zbog čega je američki predsjednik Donald Trump optužio Kinu da provodi “protekcionističke” mjere. SAD carini uvezene automobile s 2,5 posto, piše AFP.

Xi je najavio nadalje da će Kina povisiti granicu za strano vlasništvo u automobilskom sektoru “čim prije moguće” i da će požuriti provedbu najavljenih mjera kako bi otvorila financijski sektor, javlja Reuters. Strane poslovne grupe pozdravile su govor, no ocjenjuju da mu nedostaje pojedinosti, a nije naveo nikakve rokove.

SAD je ozlojeđen trgovinskom politikom Kine koju optužuje za nepoštenu praksu i krađu intelektualnog vlasništva. “Kina ne želi trgovinski suficit”, rekao je Xi na Forumu.

Između dviju zemalja golem je deficit u korist Kine, 375 milijarda dolara u 2017, kako tvrdi Washington. Njegov govor odmah je utjecao na financijska tržišta, pa je primjerice burza u Hong Kongu završila prijepodne rastom od 1,14 posto.

Strahovanja od trgovinskog rata pritišću tržište već više od mjesec dana, otkako je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, a Kina najavila protumjere jer bi te protekcionističke mjere mogle naštetiti rastu globalnog gospodarstva.

Nakon toga je Trump zaprijetio uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode, a Kina je smjesta poručila da je potpuno spremna uzvratiti “snažnim protuudarom”, tj. novim trgovinskim mjerama ukoliko SAD krene u izvršenje prijetnje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj