MACRON SA BIN SALMANOM: O vojnoj intervenciji odlučuju Washington, London i Pariz, nećemo gađati Assadove saveznike

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se u Washingtonu, Londonu i Parizu odlučuje o tome hoće li se ili ne provesti vojna akcija protiv Sirije. Također je uvjeravao da Sirijski saveznici neće biti ciljani.


“Nastavit ćemo razmjenu tehničkih i strateških informacija s našim partnerima, posebice u Britaniji i Americi, a u narednim danima objavit ćemo našu odluku”, izjavio je u utorak francuski predsjednik.

Prema Macronu, bilo kakvi francuski napadi na Siriju ne bi ciljali saveznike sirijske vlade – što se odnosina ruske i iranske snage legitimno prisutne u zemlji – nego bi umjesto toga trebale biti usmjerene na objekte hemijskog oružja.

Nije jasno na koje objekte Macron misli, budući da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), međunarodnim nadzorom  potvrdila da je Sirija uništila sve svoje zalihe hemijskog oružja.

Macron je ovo izjavio u pratnji Saudijskog krunidbenog princa Mohammeda bin Salmana koji se u utorak u Parizu sastao s francuskim čelnikom.

Moguće učešće S.Arabije u napadima

Princ bin Salman je kazao da bi i Saudijska Arabija mogla da učestvuje u vojnoj akciji u Siriji nakon navodnog hemijskog napada u kojem je u istočnoj Guti, nadomak Damaska, poginulo najmanje 60 ljudi, a ranjeno oko 1000.

“Ako naše savezništvo s našim partnerima to bude zahtijevalo, bićemo u tome”, kazao je bin Salman.

Ranije je ministar spoljnih poslova Abdel al-Jubeir kazao da je stav Rijada da odgovorni za napad moraju da polože račune i da moraju biti privedeni pravdi.

Macron je takođe stao u odbranu prodaje oružja koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja vojno djeluje u Jemenu, iako je izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije u toj zemlji.

“Do leta ćemo održati zajedničku konferenciju o Jemenu kako bismo razjasnili šta se čini i šta treba učiniti”, kazao je Macron, dok je princ Salman kazao da koalicija sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je na posljedice konstantnog izvoza francuskog oružja u Saudijsku Arabiju, tvrdeći da Rijad koristi to oružje u Jemenu za zločine nad civilima.

Tokom simboličnih demonstracija koje je Amnesty International organizirao u ponedjeljak na Trgu ljudskih prava – Trgu Trocadero u glavnom gradu Francuske, Parizu, povodom posjete saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana toj državi, upućen je zahtjev francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da zaustavi izvoz francuskog oružja u Saudijsku Arabiju.

Također su tražili od njega da izvrši pritisak na Bin Salmana da prekine opsadu koju je arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom nametnula civilima u Jemenu.

Pogoršanje ljudskih prava

Aktivisti Amnesty Internationala držali su u rukama fotografije i transparente kojima se upozorava na posljedice humanitarne krize u Jemenu, za koju odgovornom smatraju Saudijsku Arabiju.

Amnesty International također upozorava na daljnje pogoršanje stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji otkad je Bin Salman proglašen prestolonasljednikom, u kontekstu politika koje su opisali kao represivne.

Zatražili su od francuskih vlasti da interveniraju te izvrše pritisak na Bin Salmana kako bi se osnovna ljudska prava u Kraljevini poštivala, zaustavilo uskraćivanje prava na slobodu izražavanja i zatvaranje aktivista u zatvore bez prava na pravično suđenje.

Sylvie Brigot-Vilain, generalna direktorica francuskog ureda Amnesty Internationala, kazala je da Francuska treba zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji ako zna da ga ta država koristi za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj