OBRAT U SLUČAJU SKRIPALJEVIH: Julija puštena iz bolnice, bit će uključeni u CIA-in program zaštite svjedoka, iz ruske ambasade poručuju da je to otmica

Julija Skripal puštena je iz bolnice, potvrdili su jutros britanski izvori. U isto vrijeme pojavile su se medijske spekulacije kako je SAD spreman ponuditi “zaštitu” za Juliju i Sergeja Skripalja u sklopu CIA-inog programa davanja zaštite svjedocima.

Te navode komentirao je i ruski UN ambasador Vasilij Nebenzija ističući kako to znači da bi Skripalovi mogli “trajno nestati” bez da se njihova strana priče ikad čuje. Ove navode je prvi objavio britanski list u kojem se navodi kako je britanski MI6 u kontaktu s američkom CIA-om po ovom pitanju.

Julija i Sergej Skripalj bili bi prebačeni u SAD gdje bi dobili nove identitete i tako bi im se zameo svaki trag. Navodno je to u planu jer britanske obavještajne službe smatraju kako bi “Rusi mogli ponovno izvesti napad na njih, a SAD je najbolja lokacija gdje ih se može zaštititi”.

Ruska ambasada u Londonu saopštila je da će bilo kakvo premeštanje Sergeja i Julije Skripalj na tajnu lokaciju smatrati otmicom svojih državljana. Ukoliko oni budu prebačeni na tajnu lokaciju, propašće prilika da se čuje njihova verzija događaja, saopštila je Ruska ambasada u Londonu.

– Svijet, ako ne bude imao mogućnost da stupi u kontakt sa njima, imaće svaki razlog da to vidi kao otmicu dva ruska državljanina ili, u najmanju ruku, njihovu izolaciju – napisano je na veb sajtu Ruske ambasade u Londonu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj