PUTIN UPOZORIO IZRAEL, A NETANJAHU IRAN! Assad opovrgao glasine da je napustio Siriju, a američki ministar odbrane poručio: ‘I dalje analiziramo podatke o hemijskom napadu u Siriji’

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i zatražio da ne preduzima akciju u Siriji i da ne prijeti bezbjednosti te zemlje, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je u visokoj pripravnosti zbog moguće osvete Irana nakon direktne prijetnje Teherana u utorak zbog napada na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka koji su Rusija, Sirija i Iran pripisali jevrejskoj državi. Pripravnost je povećana i zbog mogućeg udara SAD na Siriju u znak odmazde za navodni hemijski napad u Dumi.

Netanjahu je upozorio večeras Iran da “ne testira odlučnost Izraela”, govoreći na državnoj ceremoniji povodom Dana sjećanja na Holokaust u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu. Netanjahu je obraćajući se okupljenima odmah poslije predsjednika Izraela Ruvena Rivlina rekao da su događaji u posljednjim danima, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji “pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije”. Nema generacije, rekao je izraelski premijer, koja može biti izuzeta iz te misije.

Nakon upozorenja Teheranu, za koji izraelski lideri tvrde da teži da se vojno učvrsti u Siriji kako bi prijetio jevrejskoj državi, Netanjahu se osvrnuo na narod Irana. – Izrael nije vaš neprijatelj već tiranski režim koji vas ugnjetava – rekao je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji. On je najavio da će “dvije drevne nacije biti ponovo u stanju da žive u saradnji i bratski kada taj režim nestane”.

Sirijski predsjednik demantovao tvrdnje da je napustio Damask

Sirijski predsjednik Bašar al Asad primio je danas islamske teologe iz mnogobrojnih zemalja, što je opovrglo tvrdnju da je pobjegao iz Damaska zbog postojeće prijetnje vazdušnog napada SAD.  U njegovom obraćanju teolozima, Asad je potvrdio da se “muslimansko jedinstvo bazira na raznovrsnosti i odanosti religiji koja je jedini garant zaštite od zapadnih intriga uperenih da podijele i oslabe islamske nacije”.

Mattis:  ‘I dalje analiziramo podatke o hemijskom napadu u Siriji’

SAD još uvijek analiziraju obavještajne podatke o prošlosedmičnom hemijskom napadu u Siriji, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis, govoreći opreznijim tonom nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio raketnim napadima. Upitan ima li dovoljno dokaza protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Mattis je rekao: “Još uvijek analiziramo obavještajne podatke, mi i naši ostali saveznici. Još radimo na tome”.

Pojedinosti nije iznosio. Mattis je također ponovio da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Trump.

Nekoliko sati nakon što je Trump tvitao da će rakete “padati” po Siriji, Pentagon je objavio da neće komentirati buduće vojne operacije. “Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući”, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

Rusija: Washington je izmislio napad

Taj hemijski napad u Siriji Washington je izmislio, kazao je pak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da tako nešto ne smije biti iskorišteno kao opravdanje za američke napade na ciljeve sirijske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će “prevagnuti zdrav razum”, iako geopolitičke napetosti širom “sve više kaotičnog svijeta” stvaraju nervozu.

“Stanje međunarodnih odnosa ne može ne izazvati nervozu. Situacija u svijetu postaje sve više haotična”, rekao je Putin u Kremlju, obraćajući se novim ambasadorima u Rusiji.

On je dodao kako se nada da će “zdrav razum prevagnuti”, da će međunarodni odnosi krenuti u konstruktivnom smjeru i da će svi svjetski sustavi postati stabilniji i predvidljiviji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj