RAZGOVARAO SA THERESOM MAY: Netanyahu pohvalio napad na Siriju, želi isto za Iran

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ocijenio je da je odlučnost kakvu su pokazale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, kažnjavajući sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, potrebno pokazati u sprečavanju “terorističkih država i organizacija” da dostignu nuklearnu sposobnost.

On je na nedjeljnoj sjednici Vlade Izraela rekao da je to prenio britanskoj kolegici Theresi May u razgovoru u subotu uvečer, prenosi Beta.

Netanyahu je aludirao na Iran, navode izraelski mediji i podsjećaju da je predsjednik SAD-a Donald Trump dao Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj rok do 12. maja da poprave nuklearni sporazum s Iranom, potpisan 2015. godine.

Trumpove prijetnje

Ako se ne izmijeni na zadovoljavajući način, Trump je upozorio da će se povući iz sporazuma.

Izraelski lider je ponovio da njegova zemlja u potpunosti podržava Trumpovu odluku da djeluje protiv upotrebe hemijskog oružja, dodavši da je pohvalila učešće Francuske i Velike Britanije u operaciji.

“Važna je međunarodna poruka, koja je data napadom, da ne postoji tolerancija za upotrebu nekonvencionalnog oružja. Dodao sam da je potrebno da se ta politika primijeni i u sprečavanju terorističkih država i organizacija da pribave nuklearne sposobnosti”, rekao je Netanyahu.

On je također upozorio da je Iran glavni izvor nestabilnosti u regiji i da Assad mora razumjeti da kada dopusti da se ta zemlja i njeni saveznici vojno učvrste u Siriji dovodi u opasnost Siriju i čitav regiju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj