NA ČELU CRKVE, MOŽE SRUŠITI AUSTRALSKU VLADU… Evo koje nevjerovatne ovlasti ima britanska kraljica Elizabeta II koja danas slavi 92. rođendan

Tačno je da je uloga kraljice Velike Britanije uglavnom ceremonijalna, ali Elizabeta II i dalje ima veliku moć. Neki aspekti te moći su pokazatelj toga da svijet još nije odustao od monarhije, a neki su u najmanju ruku bizarni. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji, s imetkom vrijednim 360 miliona funti. Kraljica Elizabeta rođena je u Londonu 21. aprila 1926. Školovala se u palači zajedno s mlađom sestrom Margaret. Danas slavi 92 rođendan.

Vlasnica svih labudova na Temzi

Tehnički, svi neobilježeni labudovi pripadaju kraljici, iako kruna demonstrira svoju ulogu samo u određenim dijelovima Temze. Danas se ta tradicija ogleda u jedinstvenom običaju hvatanja i prstenovanja labudova, koji se potom ponovo puštaju u divljinu.“Love” ih stručnjaci obučeni u tradicionalne uniforme u pratnji zvaničnog obilježivača, prenio je B92.

Vlasnica svih delfina

Svi kitovi i delfini koji plivaju oko Ostrva u vlasništvu su suverena, i to prema odluci iz 1324. godine kada je Britanijom vladao Edvard II. Ne treba joj vozačka dozvola Vozačke dozvole se izdaju u kraljičino ime, a ona ostaje jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj nije potreba dozvola da vozi, niti njena kola moraju imati registarske tablice.

Kraljica se odlično snalazi za volanom, budući da je naučila da vozi još tokom Drugog svjetskog rata, kada je upravljala vozilom hitne pomoći. Zahvaljujući dobroj obuci, umije da zamijeni i svjećice.

 Dva rođendana

Kada ste monarh jedne države, jedan rođendan nije dovoljan. Kraljičin zvanični rođendan slavi se jedne od subota u junu, iako je njen stvarni rođendan 21. april.

Privatni bankomat

U podrumu Bekingemske palate instaliran je bankomat iz čisto praktičnih razloga. Kraljica ima karticu banke Coutts, jedne od najprestižnijih u Britaniji.

Ima ličnog pjesnika

Pjesnik laureat je počasna titula koju Britansko društvo dodjeljuje pjesniku “čiji je rad od nacionalnog značaja”. Kad je ta titula prvi put uvedena, kraljičin pjesnik dobijao je 200 funti godišnje i buteljku vina. Sada laureat dobija bure šerija.

Može srušiti australsku vladu

Budući da se nalazi i na čelu Australije, kraljica ima određenu nadmoć nad Vladom te zemlje. Na primjer, 1975. kraljičin predstavnik u toj zemlji, ser Džon Ker otpustio je premijera, a tri sata kasnije i Parlament. Izbori su morali da se u cjelosti provedu.

Osim Velike Britanije i Australije, kraljica vlada Antigvom i Barbudima, Bahamima, Barbadosom, Belizeom, Kanadom, Grenadom, Jamajkom, Novim Zelandom, Papuom Novom Gvinejom, Sent Kitsom i Nevisom, Svetom Lucijom, Sent Vinsentom i Grenadinima, Solomonskim ostrvima i Tuvaluom. Svi su članovi Komonvelta, odnosno, nekadašnje britanske kolonije.

Na čelu crkve

Kraljica Elizabeta II je i na čelu Anglikanske crkve, koju je ustanovio kralj Henri VII nakon odvajanja od katoličanstva u 16. stoljeću.

Njena zvanična titula je “braniteljka vjere i vrhunski vladar Anglikanske crkve”. Ona također ima moć da postavlja biskupe i nadbiskupe.

Zanimljivo je da nasljednici krune ne mogu biti druge vjeroispovijesti. Na primjer, ako bi princ Čarls poželio da prijeđe na islam, ne bi mogao da naslijedi tron.

 Historijska prava i privilegije

Vojvoda od Atola mora da ružama pospe stazu kojom kraljica prolazi svaki put kad mu ona to zatraži. Posljednji put to se desilo za vrijeme vladavine kraljice Viktorije. Nije poznato da li ruže moraju biti neke određene boje.

Ako kraljica prođe pored Kidveli zamka u Velsu, kućepazitelj joj mora ponuditi zaštitnika u punom oklopu. Istini za volju, zamak je ruina, pa se ovo pravilo ne primjenjuje.

Vlasnik Folisa mora isporučiti, na zahtjev, grudvu snijega usred ljeta. Grad Gločester plaća korištenje kraljevske zemlje pravljenjem džinovske pite od mesa jegulje.

(Global CIR/ludisvijet.com)

Komentiraj