PRETRESI ŠIROM BiH: Akcije “Oks” i “Taurus” otkrile 30 krijumčara migranata

Više od 30 osoba na području BiH identifikovano je u dvije kriminalne grupe organizovale krijumčarenje i prevoz najmanje stotinu stranih državljana preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU, rekla je danas portparol Granične policije Sanela Dujković.

Akcije “Oks” i “Taurus” otkrile 30 krijumčara migranata

Oni su identifikovani u okviru dvije akcije Granične policije “Oks” i “Taurus”. Dujkovićeva je rekla novinarima da su među ljudima koji su krijumčareni i prevoženi bili državljani Turske i sa područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Avganistana i Iraka.

Na području Bihaća danas su izvršeni pretresi na osam lokacija i uhapšeno šest državljana BiH zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata. Oduzet je dokazni materijal, i to oružje i municija, a na jednom lokalitetu, policijski službenici su otkrili i osam osoba, stranih državljana, porijeklom sa Kosova i državljana Iraka koje je kriminalna grupa željela krijumčariti u Hrvatsku”, navela je Dujkovićeva.

Ona je rekla da će uhapšeni, uz izvještaj, biti predati Tužilaštvu BiH.

Dujakovićeva je dodala da je prikupljanje i obrada informacija u okviru predmeta “Taurus” počelo polovinom januara, a u predmetu “Oks” krajem februara.

Nosilac aktivnosti bila je centralna istraživačka kancelarija Granične policije BiH, u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj