MIGRANTIMA ODOBREN PROLAZAK, ALARMIRANI SIPA I TUŽILAŠTVO! Izetbegović: Protuustavno djelovanje; SBB: Kantonalne vlasti žele biti iznad države

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentirao je potez Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), odnosno tamošnjeg policijskog komesara Ilije Lasića, da spriječi prolazak konvoja sa migrantima ka Imigracionom centru u Salakovcu. Saopćenjem se oglasio i SBB BiH.

Slikovni rezultat za izetbegović radončić

– Ovo što je uradio komesar policije u HNK je jedan sasvim jasan eklatantan primjer suprotstavljanja jednog nižeg nivoa vlasti odlukama Vijeća ministara. To je protivzakonuto, protivustavno, što će snositi sankcije – kazao je Izetbegović.

Novinari su od Izetbegovića zatražili i da prokomentira ocjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se radi o državnom udaru.

– Ona je sasvim sigurno protivustavna. Da li se to može okvalificirati tako teškim riječima kako je to kazao gospodin Mektić, ne znam, ali da je protiv Ustava, protiv zakona i da će biti posla za Tužilaštvo, hoće, sasvim sigurno – zaključio je Izetbegović.

SBB BiH:  Nedopustivo protuustavno djelovanje Vlade HNK

SBB smatra nedopustivim da se Kantonalna vlada, premijer i komesar policije HNK izdignu iznad odluka institucija Bosne i Hercegovine po pitanju smještaja ilegalnih migranata. Sprječavanje provođenja odluka najviših državnih organa, osim humanitarnog aspekta po same migrante, može imati nesagledive posljedice po ustavni i pravni poredak u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

Ovakvim skandaloznim djelovanjem institucije nižih organa vlasti onemogućavaju efektivno djelovanje na narastajuću humanitarnu krizu sa sve većim brojem nezbrinutih migranata, što može ugroziti sigurnost građana te napraviti brojne druge štete državi.

S obzirom na konfuzne informacije o ulozi Vlade HNK u navedenim postupcima, a pošto SBB nema svoje ministre u toj vladi, pozivamo ministre iz SDA da hitno traže zasjedanje Vlade i poništavanje svih odluka i mjera koje su u suprotnosti s odlukama viših organa vlasti. U suprotnom, bit će saučesnici u širenju anarhije, antidržavnom djelovanju i rušenju autoriteta vrhovnih državnih institucija.

Na kraju, moralno, politički i državnički je nedopustivo da se izbjeglički problem tretira kao isključivo navodna vjerska obaveza Bošnjaka, što se manifestira danas, ali i u šokantnim izjavama Milorada Dodika da migranti neće biti primljeni na području Republike Srpske.

Alarmirani SIPA i Tužilaštvo

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH je danas je oko 11.30 sati informiran od strane SIPA-e o situaciji i problemu u vezi sa zaustavljanjem konvoja sa migrantima u blizini Konjica od strane policije MUP-a HNK, nakon čega je dežurni tužilac dao instrukcije za vršenje potrebnih provjera u vezi sa svim okolnostima ovog događaja, kako bi se navedena situacija što prije razriješila.

V. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zbog cijele situacije, za ponedjeljak, 21. maja, zakazat će vanrednu sjednicu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH, na koju će biti pozvani dužnosnici relevantnih institucija BiH i međunarodnih organizacija, a u cilju što bržeg riješavanja problema u vezi s povećanim brojem migranata na području BiH – navodi se u saopćenju.

Migranti su nastavili svoj put prema Salakovcu gdje ih još od jutros čekaju volonteri Crvenog križa koji će im organizirati ručak. Prema Izbjegličkom centru u kojem će boraviti krenulo je više od 300 migranata. Kako se moglo čuti na terenu, prilikom razgovora između policajaca i ostalih službenika, migranti nastavljaju put do Salakovca nakon što je “stiglo naređenje sa vrha države”.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj