POBOLJŠANJE UVJETA RADA NA KCUS-u: U prisustvu Emine Erdogan otvorena Klinika za hematologiju

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je otvorena Klinika za hematologiju (13. etaža CMB-a).

Otvorenju su prisustvovali supruga predsjednika Republike Turske Emine Erdoan (Erdogan), direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci i generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je 3.249.415,96 KM (s PDV-om) za potrebe izgradnje Klinike za hematologiju.

Stara zgrada u kojoj su bili smješteni pacijenti je u izuzetno lošem stanju, zbog čega su godinama trpjeli kako bolesnici tako i uposlenici. Preseljenjem u nove prostorije značajno će se poboljšati uvjeti boravka pacijenata, ali i rada uposlenika te klinike.

Prema protokolu i uputama turske vlade, neće biti izjava za medije. Nakon svečanog presijecanja vrpce, delegacija Turske je obišla nove prostorije.

Izetbegović nakon sastanka s Erdoganom: Uskoro ćemo odrediti graditelje autoputa Sarajevo – Beograd

Zajedničkom fotografijom u Svečanom salonu i sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovina Bakirom Izetbegovićem započela je jednodnevna radna posjeta predsjednika Repulike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini.  U zgradi Predsjedništva BiH je upriličen i sastanak delegacija BiH i Republike Turske, nakon kojeg je, u 13.30 sati, zakazana konferencija za medije, na kojoj su se obratiti Izetbegović i Erdogan.

  “Drugi put se viđamo ove godine, nakon Ankare danas smo u Sarajevu. Turska i BiH imaju odlične odnose. Turska je uz nas, u PIK-u, podržavaju naš put u EU i NATO, podržavaju nas kada je u pitanju ekonomija BiH. Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona”, rekao je Izetbegović.

On je čestitao Turskoj na snazi, stabilizirajući prilike, ne samo za Tursku već za cijelu Evropu.  “Uspjeli ste se brinuti o tri miliona izbjeglica. Borite se sa teroristima. Vaše vojne akcije nisu ishodile velikim žrtvama i bile su veoma uspješne”, dodao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da Turska i BiH imaju najveći broj sporazuma kada je BiH u pitanju.

Ekonomska saradnja je znanto porasla. Trgovinska razmjena se popela na skoro 800 miliona dolara. Nadam se da će novi Sporazum o trgovini uskoro biti potpisan što će dodatno pojačati ovu saradnju tako da ćemo uskoro premašiti razmjenu od milijardu eura“, dodao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da su BiH veoma važan dio sporazuma za kvote mesa koje će biti definisane i fiksirane na 8.000 tona godišnje izvoza prema Turskoj. “Bit ćemo sigurni na pet godina. To je mogućnost da ljudi razviju birnis. Kvote brašna, ulja i šečera radi se o desetinama hiljada tona.”

Izetbegović je kazao da su delegacije BiH i Turske razgovaralo o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa tzv. prstena koji vodi za za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.
“S obzirom da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Na ljeto ćemo ići sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore odnosno graditelje ovog autoputa”, rekao je Izetbegović.

Erdogan: ‘Mi nemamo nikakvu skrivenu namjeru prema BiH osim prosperiteta’

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. DENIS

    Čelična do pobjedeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Reply

Komentiraj