DODIJELJENA PRIZNANJA FILMSKOG FESTIVALA U CANNESU: Odato priznanje ‘azijskoj sedmoj umjetnosti’, zlatna palma otišla u ruke japanskog reditelja

Dvanaest dana publika je na 71. izdanju Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu otkrivala cineaste i njihova pomno odabrana ostvarenja, na sceni velikog teatraa “Lumière”, ali i drugim prostorima prostrane Palače festivala.

Voditelj završne ceremonije Edouard Baer je zadnji put predstavio glavni žiri predvođen australskom filmskom i teatarskom zvijezdom Cate Blanchet. Poznata glumica je i proglasila nagrađene. Slavlje se zavrsilo na Crvenim stepenicama jer su se laureati i žiri pridruzili Stingu i Shaggyju na live koncertu.

Piše: Džana Mujadžić

Zlatnu palmu za igrani dugometražni film dobio je Japanac Kore-Eda Hirokazu i ostvarenje “Kradljivac”/Manbiki Razoku/. Velika nagrada festivala otišla je u ruke afro-amerikanca Spike Leea, reditelja “Blackkklausmana”, dok je Priznanje žirija upućeno libanonskoj rediteljici Nadini Labaki i filmu “Chapharnaum”.

Najuspješniji glumac je Marcello Fonte za ulogu u “Dogmanu” Matteoa Garronea. Titula najboljeg reditelja dodijeljena je poljskom cineasti Pawelu Pawlikowskom, zahvaljujući “Hladnom ratu”. Priznanje za najbolji scenario podijelili su Talijanka Alice Rothrwacher, rediteljica “Lazzaro Felice” i Jafar Panaki za film “Tri lica”.

Junakinja ostvarenja “Ayka”, ruskog cineaste Sergeja Dvorcevaja, nadarena Samal Yeslamova proglašena je najuspješnijom glumicom,  a specijalna Zlatna palma je dodijeljena filmskom eseju 87-godišnjeg Jeana-Luca Godarda “Knjiga slika”. Australski reditelj Charles Williams je ostvario najkvalitetnije kratkometražno ostvarenje festivala pod nazivom “All These Creatures”, dok je film “Yan Bian Shao Niavi” donio posebno imenovanje reditelju iz Kine,Wei Shujunu.

Ostvarenje “Girl” iz programa “Izvjestan pogled” osvojilo je Zlatnu kameru” uručenu  uz pljesak, reditelju  Lukasu Dhontu. Žiri CST-a odlučio je nagraditi umjetničkog direktora filma “Burning”, Shin Joom Heea, za posebno učešće i karakterizaciju likova.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj