NISAM NEKI VELIKI VJERNIK! Vučić: Mi smo sekularna država, crkva ne bi trebala donositi ključne političke odluke

Na pitanje je li 2025. godina realan rok za ulazak Srbije u punopravno članstvo, Vučić je odgovorio da u ovom trenutku to nitko ne može reći, ponajviše zbog, kako je rekao, rigidinijeg stava Francuske i Nizozemske prema prijemu novih članica u EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je ocjene nekih tamošnjih medija kako se država ponaša kao da joj je Srpska pravoslavna crkva kriva po pitanju Kosova i Metohije, ali je rekao kako crkva ne bi trebala donositi ključne političke odluke.

“Mi smo sekularna država i vrlo poštujem crkvu. Vjernik sam, ali nisam veliki vjernik. Ne mislim da sam malo učinio i osobno i kao predsjednik Vlade i države… Teško da će se pronaći netko tko je više napravio za srpsku crkvu”, kazao je Vučić novinarima u Bakuu, gdje je u službenom posjetu Azerbajdžanu, piše Blic.

Složena geopolitička situacija u svijetu

Vučić se osvrnuo i na geopolitičku situaciju u svijetu ocijenivši da je izuzetno složena.

“Nije da nešto prejudiciram, ali ovako nije bilo ni uoči Prvog svjetskog rata”, kazao je.

Također se očitovao o procesu pristupanja Europskoj uniji. Na pitanje je li 2025. godina realan rok za ulazak Srbije u punopravno članstvo, Vučić je odgovorio da u ovom trenutku to nitko ne može reći, ponajviše zbog, kako je rekao, rigidinijeg stava Francuske i Nizozemske prema prijemu novih članica u EU.

“Novi izbjeglički val iz Sirije bit će trostruko veći”

Mislite da oni to znaju, bilo tko u Europskoj uniji? Ali, prvo moramo mi završiti svoj dio posla, vladavinu prava, razne slobode, a onda ostaje još najteža prepreka – normalizacija odnosa s Prištinom tako da se o datumu može samo nagađati”, rekao je dodavši da će sve ovisiti i o novom izbjegličkom valu. Vučić ne sumnja da će tog vala, kako je rekao, iz Sirije svakako biti “možda i trostruko većeg od prethodnog”.

Za zemlju u kojoj je u službenom posjetu, Azerbajdžan, kazao je da Srbiji mnogo znači njena odluka da ne prizna neovisnost Kosova. Azerbajdžan je, kazao je Vučić, članica Organizacije islamskih zemalja i stoga je važna njena podrška Srbiji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj