EKONOMIJA, POLITIKA I RUŠENJE ZIDOVA! Makron sa Putinom o uspostavi ‘evropskog finansijskog suvereniteta’

Predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron zalažu se za širenje ekonomske i svake druge saradnje između dvije zemlje, poruka je sa međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Iako nijednom nisu spomenuli Ameriku, koja je glavni inicijator sankcija uvedenih Moskvi, dva lidera su istakla da su protiv stvaranja prepreka, a francuski predsjednik je rekao da je on za jačanje ekonomskog suvereniteta država. Aluzija je bila lako prepoznatljiva. Makron je protiv uticaja Vašingtona na Francusku da njene kompanije prestanu da investiraju u Rusiji. Međutim, po pitanju ukidanja sankcija još uvijek je suszdržan. “Lopta je kod Rusije i Ukrajine. To je jednostavno tako. Nećemo ukinuti sankcije ako se ništa ne učini. O tome smo razgovarali s Vladimirom Putinom”, rekao je Makron na konferenciji za medije nakon sastanka s ruskim predsjednikom u Sankt Peterburgu.

Uprkos zapadnim sankcijama uvedenim 2017, trgovinska razmjena Rusije i Francuske je porasla za 25 odsto, a i sada se nastavlja pozitivan rast. Makron je istakao da čak u vrijeme recesije 2009. nijedna francuska kompanija nije napustila Rusiju. “Moramo imati  više međusobnih investicija i da se borimo za ekonomski suverenitet Evrope. Ali treba odvojiti neke sfere od politike”, kazao je Makron.

Srušiti zid

Veliki aplazuz u petak je dobio i jedan biznismen, Patrik Pujane, predsjednik francuke kompanije “Total”, kada je kazao da se nada da će dva predsjednika zajedno da sruše zid koji neki žele da naprave među njima.

Francuski predsjednik Makron je zadovoljan svojim prvim boravkom u Rusiji, jer je u četvrtak po podne razgovarao sa Putinom čak četiri sata, što je dvostruko više nego što je bilo planirano. Makron je najavio i svoj dolazak na Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Osim međusobnih odnosa dviju zemalja, na dnevnom redu su bili Ukrajina, Sirija i Iran. Putin je kazao da je spreman da nastavi pregovore u “normandskom formatu” o rješavanju problema u istočnoj Ukrajini. To znači da je ponovo spreman da sjedne za sto sa predsjednikom Francuske, kancelarkom Njemačke i predsjednikom Ukrajine.

Bilo je predviđeno da predstavnici biznisa predsjednicima postave po jedno pitanje, ali je Pujane postavio Putinu tri pitanja. Putin se nije bunio, naprotiv, rekao je da predstavnici tako velike kompanije mogu da mu postave ako žele i pet pitanja. Od 15 milijardi dolara francuskih investicija, deset milijardi je uložio “Total”. Francuska kompanija “Total” je potpisala dokument kojim se priključila naftno-gasnom projektu “Arktik 2”, koji realizuje ruska kompanija “Novatek”.

Bliska stajališta

No Makron i Putin su na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu iskazali i bliske stavove glede politika SAD-a u, među ostalim, pitanju klimatskih promjena, međunarodnoj trgovini i sporazumu o nuklearnom programu Irana, koji je ugrozila odluka Donalda Trampa da iz njega povuče Sjedinjene Države.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma otvara mogućnost da ruske i francuske tvrtke koje posluju s Iranom pogode jednostrane američke sankcije. Govoreći na tribini pred ruskim dužnosnicima i poslovnim ljudima Putin je ocijenio da je povlačenje SAD-a štetno i kontraproduktivno. Također je napao SAD za primjenu zakona izvan američkih granica i kažnjavanje stranih kompanija. “To je neprihvatljivo i mora stati”, rekao je.

Makron, koji je posjetio Washington i neuspješno pokušao uvjeriti Trampa da nastavi poštivati sporazum s Iranom, ipak nije izravno kritizirao čelnika SAD-a. Rekao je da ima snažan odnos s Trumpom ali i priznao da postoje “pitanja u kojima se razlikuju”. On je rekao da će pokušati uvjeriti Trampa da se vrati razgovorima o iranskom nuklearnom programu a bio je kritičan i prema Trumpovoj odluci da preseli veleposlanstvo SAD-a u Izraelu u Jeruzalem, koja je bila protivna stajalištu većine europskih vlada.

“To nije bilo poželjno”, rekao je Makron i dodao da je preseljenje veleposlanstva odigralo ulogu u fatalnim sukobima palestinskih prosvjednika s izraelskim snagama sigurnosti.

Tokom tribine Makron je sjedio pored Putina i obraćao mu se s “dragi Vladimire”, a dvojica čelnika su odobravajući klimala glavama jedan drugome u nizu pitanja. Makron je rekao da je Trump, de facto, izgubio u pitanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama jer se međunarodni konsenzus oko podrške sporazumu održao iako je Tramp iz njega istupio.

Trampova administracija je prošlog mjeseca uvela sankcije nizu velikih ruskih tvrtki, a taj je korak pogodio i evropske i druge međunarodne kompanije koje su morale prekinuti poslovne veze s ruskim kompanijama pod sankcijama iz straha od odmazde Washingtona. Francuski je predsjednik više puta spomenuo potrebu uspostave “evropskog financijskog suvereniteta”, što bi bio udarac oslanjanju evropskih gospodarstava na financijski sistem SAD-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj