NEW YORK TIMES NAKON ČETIRI MJESECA OD INCIDENTA: ‘Američki specijalci do nogu potukli rusku jedinicu Wagner u Siriji’

U izvještaju Pentagona stoji kako je u oružanom sukobu, opisanim kao ‘odbrambeni čin protiv provladinih snaga’, sudjelovalo 500 pripadnika snaga ‘odanih Bašaru al Asadu’, među kojima su bili i ruski plaćenici.

Slikovni rezultat za us soldiers in syria

Prema pisanju uglednog The New York Timesa, u okršaju je poginulo između 200 i 300 Sirijaca i njihovih pomagača iz Rusije, dok su se ostali povukli nakon udara američkog ratnog vazduhoplovstva. Niko pak od 40-ak američkih vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji nije stradao.

Američki izvori tvrde kako su se osim regularnih sirijskih jedinica u zoni sukoba nalazili pripadnici ruskih privatnih paravojnih formacija. Dobro upućeni u situaciju u Siriji smatraju da se radi o tzv. grupi Wagner koja je ratovala i u Ukrajini, a za koju Pentagon ističe kako je pod kontrolom Kremlja te da je namijenjena za tajne operacije koje službena Moskva negira.

U izvještaju stoji kako je bitka u blizini Deir ez Zora potrajala četiri sata te kako su u njoj s američke strane sudjelovali pripadnici jedinice Delta Force i rendžeri za posebne operacije.

Službena Moskva priznala je kako su u okršaju poginula četiri ruska državljana, ne otkrivši pritom o kome se radi, nakon čega je pristiglo službeno priopćenje Kremlja da u razmjeni vatre nije sudjelovao nijedan Rus.

Izvještaj Pentaga upućuju na to da se među žrtvama protivničkih snaga nalaze pripadnici spomenute grupe Wagner, kojoj je na čelu ruski potpukovnik Dmitrij Utkin, poznat po nadimku Wagner, a koji je povezan s ruskim oligarhom i prisnim Putinovim prijateljem Jevgenijem Prigožinom.

Ta se grupa nalazi u Siriji kako bi zauzela naftna polja i plinovode te ih štitila u ime sirijske vlade, a čine je bivši ruski specijalci koji su pronašli unosne poslove plaćenika koji, tvrde u Pentagonu, odrađuju prljave poslove prema potrebi.

Ovo je, inače, prvi direktni sukob američkih vojnika i ruskih plaćenika. Američki i ruski vojnici dosad se nisu direktno sukobljavali, no prema izvještajima iz hladnoratovskog razdoblja, tokom Korejskog i Vijetnamskog rata, ali i Kubanske krize te u podijeljenom Berlinu zabilježeno je nekoliko ozbiljnih incidenata koji su mogli zaprijetiti sukobom širih razmjera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj