FRANCUSKA NA NOGAMA: Srbijansko pravosuđe ponovo smanjilo kaznu ubojicama nogometnog navijača iz Toulousea

Apelacioni sud u  Beogradu nanovo je smanjio kaznu jednom od napadača na navijača nogometnog kluba iz Toulousea, Bricea Tatona, kojeg je dok je sjedio  u kafiću, u centru grada napala grupa huligana: Dejan Puzigaća, Đorđe Prelić zvani Grobar, Stefan Veličković, Ivan Grković, Ljubomir Marković, Jovan Karabić, Dragan Tomašević, Milan Tarac, Bojan Matijević, Milan Vujević, Stepa Petrović, Vladan Suvajac, Branimir Cetnik, Dejan Stanković i Vladimir Bošković.

Zaštićeni svjedok je izjavio da je čuo ‘braćo, počelo je’, a potom su napadači unijeli baklju u lice 28- godišnjeg Francuza  pa ga počeli udarati. Mladić je bio bačen na stepenice sa visine od četiri metra. Povrijeđena su mu pluća, karlična kost i mozak. Umro je 10 dana kasnije, krajem rujna 2009, u beogradskoj bolnici.

Piše: Džana Mujadžić

Prva dvojica napadača su pobjegli iz Srbije a ostali su, najprije osuđeni na kazne od 32 do 10 godina, proveli u zatvoru od 4 do 10. Dejan Puzigaca, danas 37-godišnjak je bio u bjekstvu. Interpol ga je tražio nekoliko godina.  Napokon uhvaćen u Ateni krajem 2016. godine vraćajući se sa Tajlanda, odjeven u mantiju pravoslavnog popa, posjedovao je neispravni slovenski pasoš. Navodno se zamonašio u Dohi i zahtijevao da ga zovu “otac Sava”! Uporno je tvrdio kako nikada nije sreo nesretnog Francuza.

Viši sud u Beogradu ga je najprije osudio na 35 godina a drugoptuženog Prelića koji se krio u Hrvatskoj i na Kosovu na 32 godine zatvora.Nakon dva apela kazna je smanjena na 14 pa 12 godina. Advokat Tatonovih roditelja, Slobodan Ružić je izjavio kako je vrijeme, nakon devet godina od nasilne i strašne smrti nedužnog mladića, da zločin dobije epilog. Preliću je prošlog ožujka smanjena zatvorska kazna sa 12 na 10 godina.

Odluke srbijanskog pravosuđa su razbjesnile I razočarale žitelje Francuske. U mnoštvu gradova ovog tjedna su održane manifestacije i protesti zbog blagih osuda i ravnodušnosti prema patnjama i agoniji žrtve.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

 

Komentiraj