NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

Angela Merkel pozvala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u posjetu Berlinu nakon izbora u Turskoj planiranih za 24. juni, nekoliko sedmica nakon što je Bakir Izetbegović kod nje i drugih lidera EU lobirao za drugačiji pristup Evrope prema Turskoj. 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u posjeti je Njemačkoj kako bi prisustvovao programima organiziranim povodom godišnjice stradanja turske porodice u Solingenu prije 25 godina.

Cavusoglu je kazao kako je njemačka kancelarka turskog predsjednika pozvala u posjetu Berlinu, što će mu turski ministar i prenijeti.

O pozivu upućenom Erdoganu razgovarano je tokom susreta u Dusseldorfu organiziranom povodom godišnjice stradanja turske porodice.

Cauvusoglu se u Solingenu sastao s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom. Oni su prije susreta položili cvijeće na spomen obilježje.

Izetbegovićev utjecaj

Poziv Erdoganu da posjeti Njemačku dolazi desetak dana nakon Erdoganove posjete BiH i 20 dana nakon posjete Predsjedništva BiH njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, gdje se Izetbegović založio za drugačiji pristup Njemačke prema Turskoj.

Čini se da su riječi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Evropljani trebaju imati više sluha za Tursku i njenog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, izrečene između ostalog i na Samitu u Sofiji ipak naišle na pozitivan prijem kod njemačke kancelarke.

“Inače, mislim da Erdogan izaziva previše oštre reakcije u Evropi, Turska je zemlja koja nosi teret i u ime Evrope i unatoč tome se snažno ekonomski podiže. Evropljani bi trebalo da imaju više sluha za Tursku i gospodina Erdogana”, rekao je tada Izetbegović.

Ovo nije prvi put da je Bakir Izetbegović pomogao u razbijanju izolacije turskog predsjednika budući da mu je prije nekoliko mjeseci odškrinuo vrata Vatikana.

IZETBEGOVIĆ ‘ODŠKRINUO’ VRATA VATIKANA I ERDOGANU! Članovi Predsjedništva BiH u audijenciji kod pape Franje

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. Hasan

  Bakir je legenda , mozda ne zna igrati šaha ali na geopolitičkoj mapi igra poteze za deset.AFERIM!!!!!

  Reply
 2. Izolovao Dodika, stegao Covica njegovim rukama,, Vucic gleda svoja posla shvatio je da je Brisel glavni grad Srbije,Kolindu poslao u Moskvu, tamo cekala sahat vremena da je Putin primi, Dobio nagradu i potvrdu od EU da je njegova stranka jedina Evropska stranka u BIH. Erdogana civilizirao odbranio BIH granice …. Sada ce domaci izdajnici uz pomoc dijelova CIA-e Mi6 i mosada pokusati instalirati Becirovica samo malo da promijeni granice jer ipak milijarde su u pitanju na drini.

  Reply
 1. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 2. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 3. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 4. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 5. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 6. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 7. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 8. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 9. By ODNOSI TURSKE I EU: Padovi, krize i usponi | GlobalCir on September 23, 2018 at 3:39 PM

  […] susretima sa liderima članica EU na samitu u Bugarskoj, ali i tokom kasnije posjete Angeli Merkel, svojim lobiranjem značajno doprinio  omekšavanju stava EU prema Erdoganu i Turskoj. Ovo je još samo jedan podsjetnik kako BiH i njeni lideri mogu iskoristiti poziciju naše zemlje […]

 10. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 11. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

 12. […] NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj […]

Komentiraj