ODZVONILO PLASTICI U EU: Evropska komisija priprema zabranu desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Evropska komisija predstavila je danas prijedlog direktive o plastici za jednokratnu upotrebu s ciljem smanjenja zagađenja mora i obale. 

Evropska komisija predlaže zabranu destak plastičnih proizvoda, a to su: plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjire i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja: plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone. Proizvođači duhana, pak, imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.

direktiva

Navedeni proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na evropskim plažama, te oko pola smeća koje zagađuje more.  Plastika se sporo razgrađuje, a negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru.

Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane. EK namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira.

Prijedlog je upućen u Evropski parlament i na Evropsko vijeće, te se očekuje kako bi trebao biti usvojen do maja sljedeće godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj