KOMŠIĆ O NOVOM HRVATSKOM ZAKONU: Podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog pljačke imovine BiH

Hrvatski sabor donio je zakon kojim se na raspolaganje stavlja imovina, vrijedna nekoliko milijardi eura, koja pripada Bosni i Hercegovini. Lider DF-a Željko Komšić smatra da je zbog takvog odnosa Republike Hrvatske potrebno razmisliti o tome da se posredstvom državnog pravobranilaštva podnese tužba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Republike Hrvatske.

Hrvatska nastavlja sa kršenjem međunarodnih ugovora na štetu Bosne i Hercegovine. Tako je bilo u slučaju bespravne gradnje Pelješkog mosta gdje je brutalno prekršena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora. Sada se doslovno pokušava oteti milionima maraka vrijedna imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj“, kaže Komšić za Vijesti.ba.

On dodaje da je pomalo začuđujući i stav Evropske komisije koja je prvo usvojila potpuno lažiran dokument o saglasnosti BiH za gradnju Pelješkog mosta, te da ovako ponašanje jedne njene članice koja ne poštuje međunarodne ugovore ide štetu ne samo Bosne i Hercegovine nego i Evropske unije jer Hrvatska očito previđa činjenicu da međunarodni ugovori imaju jaču pravnu snagu od domaćeg zakonodavstva.

Postavljam pitanje zašto se takav presedan čini samo na Bosni i Hercegovini. Mi snažno želimo u Evropsku uniju, međutim, ovakvi potezi jedne članice Evropske unije u Bosni i Hercegovini izazivaju antievrpsko raspoloženje, što nije dobro. Stoga pozivam Evropsku komisiju da sagleda sve relevantne činjenice kada je u pitanju imovina koju Bosna i Hercegovina posjeduje u Hrvatskoj a koja se najblaže rečeno pokušava oteti“,dodao je Komšić.

 

 

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj