TRGOVINSKI RAT! SAD u ponoć uvode visoke poreze na čelik i aluminij iz EU, Brisel obećao strogi odgovor

Američki predsjednik Donald Trump potegao je prve poteze u trgovinskom ratu kojeg je objavio Evropskoj uniji, Kanadi i Meksiku podigavši carine na uvezeni čelik u iznosu od 25 posto i uvezeni aluminij u iznosu od 10 posto.

Wilbur Ross, savjetnik za privredu Donalda Trumpa, kazao je da odluka o carinama stupa na snagu u ponoć s četvrtka na petak.

Potez koji će uzrokovati odmazdu iz Brisela zvanični Washington na čekanju je dva mjeseca od kada je Trump donio kontroverznu odluku, prenosi Guardian.

Pozivajući se na predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, RT piše kako će Brisel vrlo brzo uvesti recipročne mjereprema uvozu čelika i aluminija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Juncker: Ovo je loš dan, idemo na sud

U prvoj reakciji na odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) da uvede dodatne tarife na čelik i aluminij iz Evropske unije su poručili da su razočarani.

– Ovo je loš dan za svijet trgovine – napisao je na svom Twitter nalogu predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Dodao je i da “nam SAD nisu ostavile izbor”.

– Nastavljamo sa sudskim postupkom pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i uvest ćemo dodatne takse na brojne proizvode koje uvozimo iz SAD. Branit ćemo interese EU, uz puno uvažavanje međunarodnih zakona o trgovini – napisao je Junker na Twitteru.

Odluka SAD dolazi pred veliki ekonomski forum sedam najrazvijenijih država svijeta (G7) naredne sedmice i o njoj će se na tom skupu zasigurno detaljno debatirati. Najavljeno je da će samitu G7 prisustvovati i Tramp.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj