ZATVORENA BIRALIŠTA: Relativni pobjednik Janša, u parlament ide 9 stranaka

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše relativni je pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a za nju je glasalo 24,4 posto birača, rezultat je izlaznih anketa.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6 posto, a na trećem Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara.

Odmah nakon te stranke, najviše glasova po izlaznim anketama dobila je Ljevica (L) Luke Meseca sa 9,5 posto, a iza nje su Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana s 9,3 posto.

Velik broj stranaka koje su ušle u parlament, ako su izlazne ankete točne, mogao bi otežati formiranje nove vlade.

Janša bi kao relativni pobjednik trebao dobiti mandat predsjednika Boruta Pahora da prvi pokuša formirati vladu, ali će mu to teško poći za rukom ako svi oni koji su ga pred izbore isključili kao partnera ostanu pri svojem stajalištu.

Prve izjave stranačkih čelnika očekuju se tijekom večeri, no točniju sliku tek će nakon sat ili dva dati podaci Državnog izbornog povjerenstva, nakon što se prebroji oko jedne trećina glasova.

Raspored mandata stranaka u Parlamentu:

SDS – 25 mjesta

LMŠ – 13 mjesta

SMC – 10 mjesta

Ljevica – 10 mjesta

SD – 9 mjesta

NSi – 7 mjesta

Stranka Alenke Bratušek – 5 mjesta

DeSUS – 5 mjesta

SNS – 4 zastupnika

Janša može složiti vladu, ako bi s njim u koaliciju išli SNS i NSi, samo ako uz njih dobije još jednu veću stranku jer mu nedostaje 10 mjesta.  Lijevu koaliciju bi morali činiti LMŠ, SMC, SD i DeSUS, a trebaju im još dvije stranke: vjerojatno NSi i Stranka Alenke Bratušek. Tada bi imali 49 mjesta. No, to bi bila najbrojnija koalicija u modernoj slovenskoj povijesti.

Dva velika iznenađenja: u Parlament je ušla bivša premijerka Alenka Bratušek i svima dobro poznati desničar, Zmago Jelinčič.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj