(VIDEO) UZNEMIRUJUĆI PRIZORI IZ GVATEMALE: Najmanje 25 poginulih u erupciji vulkana, užarena rijeka lave gutala sve pred sobom

U nedjelju je, po drugi puta ove godine, erumpirao vulkan Fuego u Guatemali. a prema zasad potvrđenim informacijama, najmanje 25 ljudi je poginulo, dok je  dvadesetak je ozlijeđeno. Vlasti su naredile hitnu evakuaciju triju naselja u blizini vulkana, a posljedice erupcije mogle bi ugroziti čak 1,7 milijuna stanovnika.

Vulkan Fuego izbacio je rijeku usijane lave i gusti crni dim i pepeo, koji su poput kiše pali na glavni grad Guatemala City i druga područja u toj srednjoameričkoj zemlji, javila je agencija Reuters.

Lava je tekla ulicama sela

“Rijeka lave ugrozila je selo Rodeo, ima ozlijeđenih, izgorjelih i mrtvih ljudi”, izjavio je glavni tajnik guatemalske Agencije za katastrofe Sergio Cabanas.

Jedna pepelom pokrivena žena rekla je novinarima da se lava izlila kroz polja kukuruza i izrazila bojazan da ima još više mrtvih.

“Nisu svi uspjeli pobjeći, mislim da su ostali pokopani pod lavom”, rekkla je Consuelo Hernandez lokalnoj medijskoj postaji Diario de Centroamerica.

Dok je lava tekla ulicama sela, pripadnici službe za spašavanje obilazili su kuće u potrazi za zarobljenim stanovnicima, pokazano je na drugoj medijskoj postaji. Erupcija je prouzročila zatvaranje jedine piste u međunarodnoj zračnoj luci La Aurora u Guatemala Cityu. Uprava za civilnu avijaciju Guatemale izvijestila je da je pista zatvorena zbog vulkanskog pepela, kako bi se zajamčila sigurnost putnika i zrakoplova.

Pepeo prekrio četiri regije

Vulkan se nalazi oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada, u blizini Antigue, grada poznatog iz kolonijalnog razdoblja, danas popularnog zbog turizma i plantaža kave. Iz golf kluba La Reunion pored Antigue evakuirani su radnici i gosti, a na video snimku objavljenom u društvenim medijima vidi se crni oblak pepela kako se uzdiže iznad golf kluba. Rijeka lave spuštala se po drugoj strani vulkana.

Ogromni oblaci dima mogli su se vidjeti iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri guatemalske regije uznemirio je stanovništvo. Vlasti od građana traže da ostanu mirni. Glasnogovornik Uprave za sprječavanje nacionalne katastrofe David de Leonizjavio je kako je promjena pravca vjetra kriva za padanje vulkanskog pepela po raznim dijelovima grada.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj