SAMIT G7: Trump nastavio napade, atmosfera napeta

Američki predsjednik Donald Trump napao je u petak Kanadu i Europsku uniju i rekao kako planira ranije napustiti susret s čelnicima G7 u vrijeme sve veće zabrinutosti svijeta u vezi trgovinskog rata, a dodao je i kako se Rusija treba vratiti u tu skupinu.

Spor u vezi američkih tarifa na čelik i aluminij prijeti razdorom na sastanku članica G7, koje se sastaju već 43 godine i tradicionalno pokušavaju doći do konsenzusa o gospodarstvu i po drugim pitanjima.

Trump, za kojeg pomoćnici kažu da nije zainteresiran za multilateralizam, u petak je nastavio svoje napade na “nepravedne trgovinske sporazume” s Kanadom i drugim članicama G7.

Ozbiljna neslaganja oko mnogo stvari

Bijela kuća je objavila kako će susret s njima napustiti četiri sata ranije nego što je planirano.

Ranim odlaskom Trump će izbjeći razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji i biti izvan države kad će kanadski premijer Justin Trudeau i drugi čelnici započeti završne novinske konferencije, koje će vrlo vjerojatno biti obilježene kritikama američke trgovinske politike, prenosi Hina.

“Radujem se ispravljanju nepravednih trgovinskih sporazuma s državama G7. Ako se to ne dogodi, otići ćemo, još bolje”, napisao je američki predsjednik u petak ujutro na svom Twitter profilu, prije odlaska na zrakoplov za Quebec, gdje se skup održava.

Dužnosnici predviđaju iznimno napetu atmosferu na susretu.

“Bit će ozbiljnih neslaganja oko mnogo stvari”, rekao je jedan kanadski dužnosnik kasno u četvrtak.

Macron: Nijedan čelnik nije zauvijek

Iako Trump tvrdi da su tarife potrebne za zaštitu američke industrije, Kanada i EU su ih odbacile kao ilegalne i pripremaju recipročne mjere.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao kako bi preostale članice G7 mogle formirati svoju skupinu te dodao da “nijedan čelnik nije zauvijek”.

Britanska premijerka Theresa May bila je blaža, poručivši novinarima da želi da EU bude odmjerena u osveti na američke tarife i da odgovor mora biti proporcionalan i legalan.

Trump u petak nije pokazao znakove povlačenja nakon što je ranije optužio Francusku i Kanadu za uvođenje velikih tarifa na američke proizvode.

Kanadskog premijera je optužio da se ponaša “jako ogorčeno”.

Zašto se susrećemo bez Rusije?

Kanadski dužnosnik odgovorio je da “premijer i predsjednik imaju veoma iskrene, izravne, otvorene razgovore”.

Dvoje čelnika bi se trebali susresti u petak “i imaju jako puno tema za razgovarati”, dodao je dužnosnik.

Trump je u petak rekao kako bi Rusija trebala ponovno sudjelovati u skupu G7, iz kojeg je izbačena nakon aneksije Krima iz 2014. godine.

“Rusija bi trebala biti na ovom susretu. Zašto se susrećemo bez Rusije?”, upitao je američki predsjednik i zaključio kako “moraju imati Rusiju za pregovaračkim stolom”, prenosi agencija dpa.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj