DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva povezana…

Neposredno nakon ponoći 6. lipnja 1968. senator Robert Kennedy je ubijen u stražnjoj sobi hotela ‘Ambasador’ u Los Angelesu. Upravo je slavio svoju pobjedu u Kaliforniji, što ga je učinilo najvjerojatnijim demokratskim kandidatom za predsjedničke izbore. Njegova je popularnost bila toliko velika da Richardu Nixonu i njegovoj republikanskoj stranci nitko nije davao šanse. U dobi od 43 godine, Robert bi postao najmlađi američki predsjednik ikada, nakon što je bio najmlađi državni ministar u bratovoj vladi. Njegova je smrt otvorila put Nixonu, koji je napokon mogao postati predsjednik osam godina nakon što ga je John F. Kennedy porazio 1960. godine.

John je ubijen četiri i pol godine prije Roberta. Da je preživio, sigurno bi bio predsjednik do 1968. godine. Umjesto toga, njegov potpredsjednik Lyndon Johnson preuzeo je Bijelu kuću 1963. godine i postao toliko nepopularan da je otišao u mirovinu 1968.  Zanimljivo je da je Johnson postao predsjednik samo dan nakon Johnove smrti i završio svoj mandat nekoliko mjeseci nakon Robertove smrti. Bio je na vlasti u vrijeme obje istrage.

I obje istrage su bile pomno praćene. U oba slučaja, službeni zaključak obiluje kontradikcijama. Ovdje ćemo ih sažeti. Ali učinit ćemo više: pokazat ćemo da ključ za rješavanje oba slučaja leži u vezi između njih. A mi ćemo ih riješiti izvan razumne sumnje.

Žrtve povezane na bezbroj načina

Kao što je Lance de Haven-Smith primijetio u ‘The Conspiracy Theory in America’:

“Rijetko se smatra da su ubojstva Kennedyja bila serijska ubojstva. Zapravo, govoreći o ubojstvima, Amerikanci rijetko koriste pluralno  ‘ubojstva Kennedyjevih’. Jasno je da izbjegavanje ove sintagme reflektira nesvjesni napor novinara, političara i milijuna običnih Amerikanaca da ne razmišljaju o dva ubojstva zajedno, usprkos činjenici da su žrtve povezane na bezbroj načina.”

Ivan i Robert bili su vezani nepokolebljivom odanošću. Kennedyjevi biografi naglasili su apsolutnu predanost Roberta njegovem starijem bratu. Robert je uspješno vodio Johnovu kampanju za Senat 1952. godine, a zatim njegovu predsjedničku kampanju 1960. godine. John ga je natjerao ne samo da se prihvati funkcije glavnog državnog odvjetnika, nego i one njegovog najvjernijeg savjetnika čak i za pitanja inostranih ili vojnih poslova. Ono što je John najviše cijenio kod Roberta bio je njegov osjećaj za pravdu i pravičnu moralnu prosudbu. Primjerice, Robert je poticao Johna da u potpunosti podrži zahtjeve Pokreta crnaca za građanska prava.

S obzirom na ovu iznimnu vezu između braće Kennedy, koja je vjerojatnost da su dva ubojstva Kennedyja nepovezana? Naprotiv, trebamo početi s pretpostavkom da su povezana. Osnovni zdrav razum sugerira da su braća Kennedy ubijena istom snagom i s istim motivima. Barem je logična radna hipoteza da je Robert uklonjen iz predsjedničke utrke, jer je morao biti spriječen da dostigne položaj gdje bi mogao ponovo otvoriti slučaj smrti svoga brata. I njegova odanost uspomeni na brata  i njegova opsjednutost pravdom učinila je predvidljivim da će, ako stigne u Bijelu kuću, učiniti upravo to.  Međutim, da li je 1968. to bilo toliko očito?

Je li Bobby planirao ponovno otvoriti istragu o ubojstvu svoga brata?

Na pitanje je potvrdno odgovorio David Talbot u svojoj knjizi “Braća: Skrivena povijest ere Kennedyjevih “, koju je 2007. objavio Simon & Schuster. Robert nikada nije vjerovao u zaključak Warrenovog izvješća da je Lee Harvey Oswald bio jedini ubojica njegova brata. Previše dobro znajući što može očekivati ​​od Johnsona, on je odbio svjedočiti pred Warrenovom komisijom. Kad je izašao izvještaj, nije imao izbora nego ga javno potvrditi, ali “privatno ga je odbacio”, kao što se sjeća njegov sin Robert Kennedy, Jr. Na pitanja prijatelja zašto ne bi javno iznio sumnju, rekao je: “Ne mogu ništa učiniti u vezi s tim. Ne sada.”

Od 22. studenog 1963. Robert je bio izolovan i nadgledan od strane Johnsona i Hoovera. Iako je i dalje bio glavni državni odvjetnik, znao je da je bio nemoćan protiv snaga koje su ubile njegovog brata. Ipak, nije gubio vrijeme i pokreće vlastitu istragu: prvo je zatražio od direktora CIA-e Johna McConea, prijatelja Kennedyja, da saznaju ima li Agencija veze s tim zapletom i brzo je uvjeren da to nije bio slučaj. U ožujku 1964. imao je razgovor licem u lice s mafijašem Jimmyjem Hoffom, svojim zakletim neprijateljem, protiv kojeg se borio deset godina, a za kojeg se sumnjao da se osvetio njegovom bratu. Robert je također zatražio od svog prijatelja Daniela Moynihana da istraži svako moguće i eventualno  suučesništvo u Tajnoj službi odgovornoj za predsjedničku sigurnost. Naravno, Robert je sumnjao u Johnsona, u kojeg je uvijek bio nepovjerljiv, kao što Jeff Shesol dokumentira u u svojoj knjizi: ‘Mutual Contempt: Lyndon Johnson, Robert Kennedy, and the Feud that Defined a Decade’.

Zapravo, samo tjedan dana nakon smrti JFK-a, 29. studenoga 1963., Bill Walton, prijatelj Kennedvja, otputovao je u Moskvu i prenio Nikiti Hruščevu, preko pouzdanog agenta koji je već ranije vodio tajnu komunikaciju između Hruščova i Johna Kennedya, poruke Roberta i Jacqueline Kennedy. Prema memorandumu pronađenom u sovjetskim arhivima 90-ih Aleksandra Fursenkoga i Timoteja Naftalija (Pakao jednog kockanja, 1998), Robert i Jackie htjeli su obavijestiti sovjetskog premijera da vjeruju da je John Kennedy bio “žrtva desničarske zavjere’ i da ‘zahlađenje odnosa između SAD-a i SSSR-a pod vlašću Johnsona neće trajati zauvijek.’

Robert je također kontaktirao bivšeg časnika MI6 koji je bio prijatelj njegove obitelji kad je njegov otac bio veleposlanik u Londonu. Ovaj britanski umirovljeni časnik počeo je kontaktirati neke povjerljive prijatelje u Francuskoj, a dogovorili su se da dva francuska obavještajna operativca tijekom trogodišnjeg razdoblja provedu tihu istragu koja je uključivala stotine intervjua u Sjedinjenim Državama. Njihovo izvješće, prepuno navoda o vezama Lyndon Johnsona i desničarskog naftnog lobija iz Texasa, dostavljeno je Bobbyju Kennedyju samo nekoliko mjeseci prije njegovog ubojstva u lipnju 1968. Nakon Bobbyjeve smrti, posljednji preživjeli brat Senator Ted Kennedy nije pokazao interes za materijal. Istražitelji su zatim angažirali francuskog pisca po imenu Hervé Lamarr da modelira materijal u knjigu pod pseudonimom James Hepburn. Knjiga je prvi put objavljena na francuskom pod naslovom L’Amérique brûle, a prevedena je pod naslovom ‘Farewell America: The Plot to Kill JFK’. Zaključak je vrijedan citiranja:

“Ubojstvo predsjednika Kennedyja bio je posao čarobnjaka. Bila je to pozornica trikova, zajedno s priborom i lažnim ogledalima, a kad je zavjesa pala, glumci, pa čak i krajolik nestali su. […] crtači su bili točni kad su pretpostavljali da će im zločin biti prikriven sjenama i šutnjama, da će biti okrivljeni “luđak“ i „nesmotreni”.

Garrisonova istraga

Robert se planirao kandidirati za američkog predsjednika 1972. godine, ali eskalacija Vijetnamskog rata ubrzala je njegovu odluku da se kandidira 1968. godine. Još jedan čimbenik mogao je biti i otvaranje istrage okružnog tužitelja iz New Orleansa Jima Garrisona 1967. Garrison je imao priliku vidjeti amaterski snimak Abrahama Zaprudera, kojeg je FBI zaplijenio dan nakon ubojstva. Ovaj film, unatoč očitom neodobravanju, pokazuje da je kobni hitac došao iz “travnatih čvorova” ispred predsjednika, a ne iz školske biblioteke koja se nalazila iza njega, odakle je Oswald trebao pucati.

Kad je počeo razgovor o istrazi, Kennedy je zamolio jednog od svojih najbližih savjetnika, Franka Mankievitcha, da prati događaje, “pa ako dođe do točke gdje mogu učiniti nešto za ovo, možete mi reći što trebam znati”. Potom se povjerio svom prijatelju Williamu Attwoodu, tada uredniku časopisa Look, da je, poput Garrisona, sumnjao na zavjeru kazavši “ali ne mogu ništa učiniti sve dok ne dobijemo kontrolu nad Bijelom kućom”. On se suzdržao od otvorenog podupiranja Garrisona, vjerujući da je ishod istrage nesiguran te da bi kasnije  mogao ugroziti njegove planove da ponovno otvori slučaj, pa čak i oslabi njegove šanse za izbor, ukoliko bi javnost konstruirala priču da mu je glavna motivacija za kandidaturu ‘obiteljski spor’.

Konačno, postoji malo sumnje da Robert Kennedy, ukoliko bi bio izabran za predsjednika, ne bi učinio sve što je bilo moguće da na ovaj ili onaj način ponovno otvori slučaj ubojstva njegova brata. Ta činjenica zasigurno nije promakla Johnovim ubojicama. Nisu imali druge mogućnosti nego ga zaustaviti. Ovaj prvi zaključak dovoljan je razlog za provođenje komparativne analize ubojstava Kennedvja, u potrazi za nekim konvergentnim tragovima koji bi nas mogli dovesti do tragova ‘zajedničkog majstora’. Počnimo s Robertovim atentatom…

 

(Nastavit će se…)

 

(Global CIR)

Komentarion this Post

  1. Jest ali… OBOJICA su bili ljubavnici Marylin Monroe a mozda se neki mafijas osvetio za njezino izceznuce koje, takodjer, nije bilo slucajno! Glumica se nije ubila nego je to ucinio III ! Kennedyjevi su imali spona sa mafijom prije dolaska na vrijedna mjesta koja su zauzimali. Treba prouciti historiju obitelji …Sto je strasno to je avionska nesreca John-Johna -onako briljantan i lijep decko!

    Reply
  1. […] DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva p… […]

  2. […] DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva p… […]

  3. […] DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva p… […]

  4. […] DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva p… […]

Komentiraj