IVANOV NASTAVLJA BLOKADE: Makedonski predsjednik odbio da potpiše dogovor o novom imenu Makedonije

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.

Ivanov je rekao da je obaviješten o novom prijedlogu imena za Makedoniju i da je on “štetan i protivustavan”, piše portal Plusinfo, prenosi RTS. “Ovaj dogovor otvara mnogo više problema nego što ih rješava”, dodao je Ivanov.

Prema njegovim riječima, Grčka je uspjela da ostvari svoje maksimalističke zahtjeve. Kako je ocijenio, sporazumom Zaeva i Ciprasa nije garantovan makedonski indentitet, već, se poništava 27 godina nezavisnosti.

“Sve što je sveto u Makedoniji je pogaženo”, rekao je Ivanov, poručivši da EU I NATO ne smiju davati alibi za loš dogovor.

Naglasio je da će se kao predsjednik Makedonije zalagati za pronalaženje rješenja.

“Moj stav je konačan i neće se promijenti pod bilo kakvim pritiscima i akcijama. Neću podržati i potpisati ovaj štetan tekst”, zaključio je Ivanov.

Napustio sastanak sa Zaevom nakon dvije minute

Ivanov je, poslije svega dva minuta, napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su pokušali da ga obavijeste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javili su mediji u Skoplju.

Ivanov je prethodnih mjeseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je oko njega okupljena.

Makedonski predsjednik bio je žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj