ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE O BRITANIJI: Sve su nervozniji jer su izolovani

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da je Britanija sve nervoznija jer je izolovana u sve neizvjesnijem međunarodnom okruženju.

Mas je dodao da nema naznaka da se ta zemlja predomišlja u vezi sa svojom odlukom da istupi iz Evropske unije.

“Mislim da su Britanci primijetili da se mijenja odnos sa SAD-om, da više nisu bliski kao što su bili. Sada neće biti ni članica EU, a EU je jasno stavila do znanja da stvari neće biti iste”, rekao je šef nemačke diplomatije, prenosi Rojters.

On je napomenuo da na osnovu svega što čuje i vidi, trenutno ne vidi mogućnost da se Britanija predomisli po pitanju Brexita.

Mas je dodao da pozdravlja dalju blisku saradnju izmedju Britanije, Francuske i Njemačke povodom odgovora Evrope na odluku SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

EU kao protuteža SAD-u 

“Mi Evropljani moramo djelovati kao savjestan protivteg kad SAD prekorači crvenu liniju”, istakao je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj evropskoj politici.

Mas je u govoru dao, dosada najsnažniji signal, da Njemačka svoje 70 godina dugo prijateljstvo sa SAD više ne vidi kao bezuslovno.

Kao izazove za Evropu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

“Trampova egoistična politika ‘Amerika prva’, ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji”, naglasio je Mas.

“Kada američka vlada agresivno preispituje naše vrijednosti i interese moramo djelovati čvršće”, istakao je

Mas smatra da Evropska unija treba da osmisli i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

On je podržao francuski prijedlog stvaranja evropskih snaga za vojne intervencije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj