(VIDEO) KAD SU BRITANCI SALUTIRALI HITLERU?! Ove sramne trenutke bi zasigurno željeli izbrisati iz svoje historije!

Iako se ponose svojom kraljevskom i fudbalskom historijom, Veliku Britaniju, kao možda nijednu drugu naciju na svijetu uporno prate skandali povezani sa podrškom nacizmu.

Engleska reprezentacija u Hitlerovoj propagandi

Postoji dan koji bi svi Englezi rado izbrisali iz svoje, ne samo fudbalske, već čitave historije. Taj dan je 14. maj 1938. godine, dan kada su engleski fudbaleri na Olimpijskom stadionu u Berlinu nacističkim pozdravom salutirali Adolfu Hitleru i Trećem rajhu. Događaj koji bi najradije zaboravili nije bilo samo poniženje fudbalera, već i čitave nacije koja se tih dana povijala pred Hitlerom.

Pre Drugog svjetskog rata Englezi su sebe smatrali apsolutnim svjetskim šampionima, tako da „Gordi Albion” nije ni učestvovao na svjetskim prvenstvima 1930, 1934. i 1938. godine, smatrajući da su iznad tog takmičenja. Mnogi u Evropi i svijetu dijelili su to mišljenje. Svako gostovanje engleske reprezentacije ili timova iz te zemlje bilo je stvar prestiža.

Tako je 1938. godine reprezentacija Engleske došla u Njemačku da odigra prijateljski meč sa reprezentacijom te zemlje. U to vrijeme Adolf Hilter je već pet godina i zvanično bio prvi čovjek Njemačke, koja je samo dva mjeseca ranije anektirala Austriju.

U uzavreloj Evropi činilo se da bi jedna prijateljska utakmica mogla malo da smiri strasti kod velikih sila Starog kontinenta. To je ujedno bila i posljednja provjera Njemačke pred odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se u junu 1938. godine održavalo u Francuskoj. Utakmica je bila prijateljskog karaktera, ali je nacističkoj vladi u Njemačkoj trebalo da posluži u propagandne svrhe, da stanovništvu digne moral i pokaže moć Trećeg rajha.

Britanski diplomata zatražio od igrača da podignu ruke

Prije početka utakmice u svlačionicu reprezentacije Engleske došao je britanski diplomata, zajedno sa sekretarom Fudbalskog saveza Engleske Stenlijem Rousom, i tražili su od igrača da u toku intoniranja njemačke himne podignu uspravnu ruku u nacistički pozdrav i tako odaju počast domaćinu. Engleski fudbaleri su se navodno pobunili protiv direktive, ali su na kraju ipak pristali da izvrše ono što im je naređeno.

Kada su istrčali na Olimpijski stadidon u Berlinu koji je bio dupke pun sa 110.000 gledalaca i okićen u zastavama sa kukastim krstovima (svastikama), igrače su iz lože pozdravile vođe Trećeg rajha – Herman Gering, Jozef Gebels, Rudolf Hes, ministar spoljnih poslova Fon Ribentrop, kao i mnogi drugi visoki zvaničnici. Utakmici i pored najava nije prisustvovao Adolf Hiler.

Kada je počelo intoniranje njemačke himne, engleski fudbaleri su, po dogovoru, podigli ruke i uputili nacistički pozdrav na opšte oduševljenje publike na stadionu. Javnost Velikoj Britaniji bila je ogorčena postupkom, a neki mediji su čak prenijeli da su fudbaleri „Gordog Albiona” nacistički pozdrav pokazali sa zapanjujućom odlučnošću.

Na kraju rezultat od 6:3 u korist Engleske ostao je u drugom planu.

Ko je ‘izdao’ kraljicu?

Britanska kraljica Elizabeta II bila je van sebe od bije nakon što je tabloid ‘Sun’ prije tri godine uspio da se dočepa snimka na kome se vidi kako ona kao mala djevojčica ‘vježba’ nacističi pozdrav uzdignutom desnom rukom.

Kako piše “Daily Mirror”, kraljica se osjeća izdanom jer je sigurno neko iz njenog okruženja novinarima predao kopiju kompromitujućeg snimka, za koji u Bakingemskoj palati službeno kažu da je treba posmatrati u primjerenom kontekstu njenih tadašnjih godina, okolnosti u kojima je snimak nastao i tadašnjeg historijskog trenutka.

Nacisti su u to doba, 1933. godine, bili u usponu i kako ističu u palati, mnogi su širom svijeta imitirali njihovo salutiranje desnicom. Sporni video, koji je ponovo kraljevsku porodicu doveo u vezu s Hitlerovim režimom, trebalo je da bude čuvan u Kraljevskom arhivu. Policija je pokrenula istragu o načinu na koji je iz arhiva dospio u javnost.

Elizabeta II navodno je posebno ogorčena što snimak u vezu s nacizmom dovodi i njenu pokojnu majku, za koju ona kaže da je svim srcem prezirala Hitlera i da je zato i postala inspiracija mnogim Britancima koji su ustali i borili se protiv nacizma.

Iako se “The Sun” suočio s lavinom kritika zbog odluke da snimak objavi, uredništvo tog lista brani svoju odluku tvrdnjom da u ovom slučaju postoji javni interes.

Skandal princa Harryja

Međutim, slični skandali nisu strani britanskoj kraljevskoj porodici. Svježi mladoženja princ Harry je prije 13 godina cijeli svijet digao na noge. Naime, 2005. pojavio se odjeven u nacističku odjeću. Princ je tada tvrdio da je to bio tek kostim, te se ispričao javnosti. To je bio toliki skandal da se o tome očitovao i tadašnji britanski premijer Tony Blair.

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Aferim za tekst i video za ovo nisam znao za Harry Potera mladog carobnjaka jesam ali za ovo stvarno nisam.

    Reply
  2. sve izlazi na vidjelo ama baš sve .Engleska politika sa dva kolosjeka.

    Reply

Komentiraj