NAKON MJESECA RAMAZANA: Vjernici širom BiH sa radošću dočekali Bajram

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, a centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. U džamijama širom Bosne i Hercegovine bajram-namazom, koji je klanjan u 5.41 sati, označen je početak trodnevnog praznika Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram dočekuje se nakon ramazana, mjeseca posta i svojevrsnog duhovnog putovanja koje podrazumijeva bijeg od nemara i nepokornosti, budnost srca, zdravlje uma i smirenost duše.

Zenica u sevdahu

I ovog Ramazanskog bajrama, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, upriličeno je tradicionalno druženje u Staroj čaršiji.

Jedinstven ambijent u starom dijelu grada poslije klanjanja bajram-namaza okupio je brojne vjernike, koji su uživali u prigodnom druženju uz kafu i kolače.

Naime, radi se o manifestaciji koju BZK “Preporod” realizira u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zenica, a koja je postala neizostavan dio obilježavanja Ramazanskog bajrama kod Zeničana.

Bajram u Tuzli: Poštovanje starijih je mudrost života

Veliki broj vjernika pohodio je tuzlanske džamije i džamije u Tuzlanskom kantonu kako bi klanjali Bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost, kao i prethodnih godina, bila je u džamiji Kralja Abdulaha gdje je Bajram-namaz predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

– Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha – naveo je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Tradicionalni bajramski prijem bit će upriličen večeras (petak 18.30) u kristalnoj sali hotela “Tuzla”, dok će drugog dana Ramazanskog bajrama na Dan šehida centralno obilježvanje biti na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Bajram-namaz klanjan u dvanaest obnovljenih srebreničkih džamija

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, klanjan je u dvanaest od 22 obnovljene džamije na ovoj općini. Centralna bajramska manifestacija održana je u renoviranoj i prepunoj Bijeloj džamiji u gradu, a namaz je predvodio i hutbu vazio glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

– Ispratili smo još jedan ramazn u miru i blagostanju, u gradu gdje se prije 23. godine dogodio genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Tokom ramazana teravih-namazi klanjali su se u 12 novih džamija i Memorijalnom centru Potočari – naglasio je efendija Peštalić.

Haremi prepuni vjernika, namaz pod kišobranima, sreća u srcima

Radost bajrama uselila se u džamije, kuće i na ulice i na području Gračanice i okoline. Bijela džamija, koju je 1600. godine sagradio Ahmed-paša Budimlija, ali i harem i pored kiše, bio je prepun vjernika.

Došli su da klanjanju bajram-namaz, da jedni drugima čestitaju bajram, pa da skupa krenu na jutarnju kafu, na gračaničkoj Čaršiji. Radost bajrama podijeljena je i u drugim džamijama.

Radost bajrama osjeća se i među vjernicima Doboja i u povratničkim naseljima: Grapska, Sjenina, Kotorsko, Bukovičke Čivčije, Ševarlijama, Potočanima, Svjetliči, Hodžićima. Dolazeći kući sa bajram-namaza, radost se prenosi među ukućane, a djeci se dijeli bajram banka.

Svečano i u Bihaću

Bajram namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida u USK. Središnja svečanost upriličena je u Gradskoj džamiji u Bihaću, gdje je Bajram namaz predvodio bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

“Izašli smo iz ovog Ramazana bogatiji, srca punih, jer smo stvorili ambijent u kojem smo osnažili svoja srca, svoju vjeru, ali odnos prema ljudima, prema čovjeku”, kazao je muftija Makić i dodao da nam je obaveza solidarisati se i pomoći sa migrantima koji privremeno borave u Kantonu.

Sinoć su upriličene Bajramske svečanosti na gradskim trgovima u Cazinu, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi i Ključu, a večeras Bajramska akademija “Mirisom Bajrama” bit će održana u Bihaću. Danas su upriličeni i tradicionalni Bajramski prijemi, a za migrante koji borave u prihvatnom centru bit će upriličen Bajramski ručak. Djeci koja borave u bivšoj zgradi Đačkog doma uručeni su poklon paketi, a već tradicionalno posjećen je i Centar “Duga” u Kulen Vakufu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj