TRUMP SPREMA CARINE NA KINESKE PROIZVODE: Kinezi ga upozoravaju da donese mudru odluku jer u suprotnom imaju spreman odgovor

Kina je u četvrtak, dok se američki predsjednik Donald Trump priprema na odluku o uvođenju carina na kineske proizvode, pozvala SAD da donese “mudru odluku” o trgovini, dodavši da je spremna odgovoriti u slučaju da Washington odabere konfrontaciju, piše Reuters.

Trump bi u petak trebao objaviti revidiranu listu kineskih izvoznih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje bi se uvele carine, a Reuters doznaje da bi taj novi popis bio nešto manji jer su neki proizvodi maknuti, ali neki drugi su i dodani, posebice u tehnološkom sektoru. Jedan član administracije tvrdi da bi i revidirani popis bio i dalje blizak brojci od 50 milijardi dolara, s oko 1300 ciljanih kategorija proizvoda.

Najveći trgovinski deficit neke države u povijesti svijeta

Visoki kineski diplomat, državni vijećnik Wang Yi, objašnjava da postoje dvije opcije po pitanju trgovine.

“Prvi izbor je suradnja i obostrana korist. Drugi izbor je konfrontacija i obostrani gubitak. Kina bira prvu opciju”, kazao je Wang.

“Nadamo se da će SAD također donijeti istu mudru odluku. Naravno, pripremili smo se i za odgovor na drugu opciju”, istaknuo je Wang.

Trump opetovano ponavlja da SAD ima trgovinski deficit s Kinom od “više stotina milijardi dolara”, što je “najveći trgovinski deficit ijedne države u povijesti svijeta.”

Kina se nada da će SAD biti konstruktivne

Američki ministar trgovine Wilbur Ross sastao se ovaj mjesec s kineskim dužnosnicima u Pekingu i vratio se s kineskim prijedlogom da Kina kupi dodatnu količinu roba i industrijskih proizvoda u vrijednosti od 70 milijardi dolara, no Trump još nije prihvatio tu ponudu. Wang pojašnjava da je temeljni konsenzus koji su postigle dvije strane tijekom nedavnih razgovora odluka da se nesuglasicama pristupi na “konstruktivan način”.

Izrazio je nadu da SAD neće jednostrano poduzeti nekonstruktivne mjere i stvoriti nove prepreke u sljedećoj fazi konzultacija.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je deficit s Kinom i dalje prevelik, ali da su vođeni dobri razgovori.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj