SUTRA POTPISIVANJE SPORAZUMA SA GRČKOM! Rješenje spora starog koliko i nezavisnost Makedonije: “Prošlost ne možemo mijenjati, budućnost možemo”

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da je sutra historijski dan za Makedoniju kojim se ovoj zemlji otvara budućnost, misleći na najavljeno sutrašnje potpisivanje dogovora oko imena između Makedonije i Grčke, koje treba da se održi na Prespanskom jezeru.

MIA prenosi da je Dimitrov na otvaranju Festivala “One love tour 2018” u skopskom Gradskom parku, u prisustvu šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharijeve, poručio da “sutrašnji dan predstavlja veliki korak ka zatvaranju pitanja koje je staro koliko i nezavisnost Republike Makedonije, praktično od 1991. godine”.

– Prošlost ne možemo da izmijenimo, budućnost možemo. Mislim da je to veoma veliki čin, na koji smo na neki način ohrabreni Dogovorom o prijateljstvu sa Bugarskom – kazao je Dimitrov.

MIA prenosi da je Zaharijeva izrazila uvjerenje da će nakon potpisivanja dogovora sa Grčkom Makedonija konačno moći da otpočne pregovore za članstvo u EU, a potom da dobije i poziv za ulazak u NATO.

Cipras dobio povjerenje vlade

Grčki Parlament nije izglasao nepovjerenje vlade prema premijeru Aleksisu Ciprasu zbog sporazuma koji postigao sa Zoranom Zaevim oko imena Makedonije, javlja “Sputnjik”.

Time je otvoren put potpisivanju sporazuma sa Makedonijom nakon dugog spora.

Protiv zahtjeva glasala su 153 poslanika, dok je 127 bilo “za”. U grčkom parlamentu ima 300 mjesta, a glasalo je 280 poslanika. Nakon glasanja pročitano je i pismo Panosa Kamenosa, lidera strake “Nezavisni Grci”, koja je u koalicionoj vladi, a u kom se navodi da je poslanik Dimitris Kamenos izbačen iz poslaničke grupe te partije. Dimitris Kamenos je, kako je prenijela grčka agencija ANA, glasao za zahtjev Micotakisa, a protiv vlade.

Poslanici su glasali poslije tri dana rasprave u parlamentu, dok je na hiljade Grka protestovalo ispred zgrade parlamenta, pozivajući Ciprasa da podnese ostavku. Policija je u jednom trenutku upotrijebila suzavac da bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu.

Inače, glasanje o povjerenju tražila je konzervativna opoziciona partija Nova demokratska stranka. Ona smatra da dogovor kojim se susednoj zemlji dopušta da zadrži svoje ime uz geografsku odrednicu “sjeverna” krši nacionalne interese, piše “Sputnjik“.

Cipras: Ovo su historijski dani za Grčku

Ovo su historijski dani za Grčku, izjavio je danas pred parlamentom grčki premijer Aleksis Cipras, ukazujući na brz i “zgusnut” razvoj događaja, kako na planu ekonomije, tako i u vezi sa sporazumom sa Skopljem o rješenju spora oko imena.

– Država je postigla dogovor sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom o konačnom rješenju problema koji traje već tri decenije. Obezbjedila je prelaz Grčke iz perioda ekonomske slabosti i međunarodne izolacije u period dinamičnog oporavka privrede i jačanja međunarodnog položaja – rekao je Cipras u obraćanju poslanicima pre glasanja o nepoverenju vladi, prenosi ANA.

Cipras se zapitao zašto je opozicija pokušala da “sruši vladu” najmoćnijim institucionalnim oružjem u veoma pozitivnom trenutku za Grčku, prenosi ANA.

– Sve što vi tražite je da vlada padne prije nego što država završi svoj izlazak iz programa u koji ste je vi uveli. Znate da je početak novog doba za državu početak odbrojavanja kraja vašeg političkog plana – rekao je Cipras obraćajući se poslanicima opozicione Nove demokratije, nazvavši njenog lidera Kirjakosa Micotakisa “političkim oportunistom”, prenosi ANA.

Odgovarajući na kritike opozicije da je dogovor Skoplja i Atine “podijelio Grčku i ujedinio Skopljance”, Cipras je primijetio da se isti argument koristi u Makedoniji protiv tamošnjeg premijera Zorana Zaeva.

– Sa vašim neodgovornim stavom prema sporu oko imena, odlučili ste da otvorite Pandorinu kutiju. Dali ste legitimnost ekstremnim zapaljivim argumentima i ekstremnoj nacionalističkoj terminologoji, kako biste lovili u mutnim vodama nacionalističke publike. Dozvolili ste vašim poslanicima, ako ih i niste ohrabrivali, da pričaju o izdajnicima i veleizdaji – rekao je Cipras.

Govoreći o dogovoru sa Skopljem Cipras je naglasio da je postignut dobar dogovor.

– Vaš problem nije što je ovo loš dogovor. Problem je što imamo dogovor, a još gore po vas je to što je on dobar … ne želite da ova vlada uspije ondje gdje vaša nije – rekao je Cipras opozicionim poslanicima.

 

(Global CIR/Agencije)

 

  1. […] SUTRA POTPISIVANJE SPORAZUMA SA GRČKOM! Rješenje spora starog koliko i nezavisnost Makedonije: &#… […]

Komentiraj