ZA ONE KOJE NE MOŽEMO VRATITI NAZAD: Kurz za ilegalne migrante predlaže sigurnosni centar izvan Evrope

Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je da, u slučaju da ilegalne migrante ne bude moguće vratiti izvan granica Evropske unije, potrebno je da se oni sakupe u sigurnosnim centrima koji će biti izvan Europe.

Kurz je govorio za austrijski list “Die Presese”, a tom prilikom je odgovarao pitanja u vezi sa izbjegličkom krizom koja je ponovo tema rasprava unutar Unije.

Obzirom da njegova zemlja u julu ove godine predsjedava Evropskom komisijom, Kurz je istakao kako će jedan od glavnih prioriteta Austrije u ovom periodu biti upravo problem ilegalnih migracija.

Istakao je kako je bezgranično kretanje unutar EU povezano s jačanjem kontrola vanjskih granica.

“To zapravo znači sljedeće. One koji žele na ilegalan način ući u EU, na granici Unije treba zaustaviti, odgovoriti na njihovo potrebe i vratiti ih nazad. Ako ih nije moguće vratiti nazad s granice EU-a, onda je potrebno formirati sigurnosne centre izvan Evrope”, poručio je Kurz.

Naglasio je kako je ovaj prijedlog u skladu sa Ženevskom konvencijom o statusu izbjeglica.

Upitan da prokomentariše i sankcije EU-a uvedene Rusiji, Kurz je istakao kako je cilj njegove zemlje da se jača dijalog Rusije i EU-a. U zavisnosti od pozitivnih dešavanja vezano za istok Ukrajine, Kurz je naglasio kako je cilj da se sankcije vremenom ukinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj