EU UZVRAĆA UDARAC?! Granice SAD-a nezaštićene: Tri savezne države povlače Nacionalnu gardu protestujući protiv Trumpove politike

Tri američke savezne države su otkazale sporazume za slanje pripadnika Nacionalne garde na granicu sa Meksikom, kao reakciju na politiku Trampove administracije razdvajanja porodice migranata koji pokušavaju da uđu u SAD, a sve se dešava samo par sati nakon što je Trump slavodobitno držao pridike Angeli Merkel i EU zbog, kako kaže, pogrešne politike dobrodošlice prema migrantima i par dana nakon što je razgovarajući sa Orbanom navodno iskazao ‘zabrinutost’ za sigurnost Evrope.

Slikovni rezultat za us army on mexican border

Guverneri Njujorka, Kolorada, i Masačusetsa sada odbijaju da pošalju državne trupe na granicu sa Meksikom. Masačusets, koji je već poslao trupe na jug, sada ih povlači. Druge dvije države su samo otkazale slanje trupa. Bijes zbog Trampove politike je porastao u posljednjih nekoliko dana, podstaknut djelimično fotografijama i audio snimcima iz centara za migrante, ali i potaknut iz određenih centara EU kojima se ne sviđa kurs aktuelne američke politike.

Nećemo podržati ovu inicijativu

Čarli Bejker, republikanski guverner Masačusetsa, nazvao je politiku administracije “surovu i nehumanu”, jedan je od republikanaca koji kritikuju rad predsjednika SAD. On je u ponedjeljak rekao da “smo rekli Nacionalnu gardu poslali da održi stabilnostda održi stabilan i da ne ide na granicu – i tačka”. “Nećemo podržati ovu inicijativu ako ne promijene politiku.”

Bejker je doneo odluku o raspoređivanju trupa ranije ovog meseca, nakon naredne koju je potpisao Tramp u aprilu a kojom je naredio Nacionalnoj gardi da zaštiti granicu SAD i Meksika.

Njujork  neće biti strana u ovom nehumanom tretmanu migrantskih porodica

Endru Kuomo, demokratski guverner Njujorka tvrdi: “U svjetlu ove tekuće tragedije, da budem veoma jasan: Njujork neće biti strana u ovom nehumanom tretmanu migrantskih porodica. Nećemo rasporediti Nacionalnu gardu na granicu, a nećemo biti saučesnici u političkoj agendi koja upravlja strahom i podjelama.”

Kuomo je pozvao vršioca dužnosti generalnog inspektora Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost da istraži “nezakonite i diskriminatorske” taktike agencija za imigraciju i carine i “da nam kaže šta je njihova sližba zna o napadima na migrante duž granice”.

Kolorado  je gostoljubivo mjesto za sve ljude

Izvršnom naredbom u ponedjeljak, Džon Hikenluper, demokratski guverner. Kolorada, zabranio je da se državni resursi koriste za razdvajanje migrantskih porodice. “Stav Kolorada je da smo sigurno i gostoljubivo mjesto za sve ljude, bez obzira na imigracioni status,” stoji u naredbi.

“Da bi održali povjerenje javnosti u integritet državne uprave i promovisanje povjerenja i saradnje posrednika državne i lokalne policiju, izdajem ovu izvršnu naredbu o zabrani državnim agencijama da koriste bilo koje državne resurse u cilju odvajanja bilo kog djeteta od njenog ili njegovog roditelaj ili staratelja na osnovu toga što je roditelj ili staratelj prisutan u Sjedinjenim Američkim Državama jer je to u suprotnosti sa saveznim imigracionim zakonima”.

U dodatnoj izjavi u ponedjeljak, Hikenluper je pozvao Trampovu administraciju da poništi praksu razdvajanja porodica.

Djeca su odvojana od svojih porodica i kod prethodnih administracija SAD-a, ali praksa je ubrzana pod režimom nulte tolerancije kojui je uvela Trampova administracija.

Također, pojedine evropske agencije su simptomatičnim opisale da se ova pobuna u SAD-u dešava nekoliko sati nakon što je Trump optužio aktuelnu vlast u Njemačkoj da je politikom otvorenih vrata doprinijela rastu nesigurnosti i stope kriminaliteta u toj zemlji, ali i cijeloj EU. Slične stavove je Trump ponovio i u razgovoru sa tradicionalnim saveznikom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je u trenutku telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom bio u društvu sa slovenskim kolegom Janezom Janšom.

ANGELA MERKEL NA JUŽNOJ GRANICI SAD-a: Da li posjeta njemačke kancelarke Argentini i Meksiku vodi stvaranju ‘anti-Trump saveza’

Angela Merkel je prošle godine posjetila Meksiko i potpisala nekoliko međudržavnih sporazuma sa ovom zemljom u kojoj radi raskošna njemačka automobilska industrija i plasira potom automobile na američko tržište, iste one automobile zbog kojih je Trump nedavno bjesnio na Twitteru.

NAKON POSJETE ARGENTINI I MEKSIKU, NJEMAČKA KANCELARKA U VATIKANU! Papi donijela slatko od mlijeka i požalila se na Donalda Trumpa

(Global CIR/Business Insider)

Objavljeno u:

Komentiraj