DA LI ĆE SE BiH PRIDRUŽITI EVROPSKIM CARINAMA NA AMERIČKE PROIZVODE? Svaki evropski auto ima neki dio proizveden u BiH, ugrožen izvoz od 350 miliona KM godišnje

Ukoliko “trgovinski rat” u vezi s čelikom i aluminijumom između SAD i ostatka svijeta potraje, posljedice bi mogla da osjeti i domaća privreda. Bez obzira na sve,  situacija na svjetskom tržištu, prouzrokovana visokim carinama, nikako ne odgovara malim zemljama poput Bosne i Hercegovine pa bi najbolje bilo da se problem što prije riješi. Međutim, pošto  je već evidentno da će trgovinski rat potrajati, vjerovatno će i BiH morati izabrati stranu.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH vide i direktne i indirektne posljedice. Iako se BiH nalazi na skromnom popisu zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih se roba porijeklom iz BiH oslobađa od plaćanja carine pri izvozu u SAD, zbog nove odluke američke administracije iz toga su izostavljeni čelik i aluminijum.

“Možemo zaključiti da je direktni uticaj negativan i da će se on odraziti na izvoz u SAD. Izvoz čelika i aluminijuma iz BiH u SAD je u prošloj godini iznosio tek 4,7 miliona KM i mjesta za ekspanziju sigurno ima. Treba imati u vidu da za mnoge proizvode bh. kompanije svakako nisu mogle dobiti ‘BH porijeklo’ upravo zato što se veliki dio repromaterijala (npr. čelični limovi) uvozi iz EU ili azijskih zemalja”, kažu oni.

Svaki evropski automobil ima dio proizveden u BiH

Sa druge strane, indirektan uticaj vide kroz automobilsku industriju Evropske unije, gdje bh. kompanije u lancu vrijednosti učestvuju kao važni dobavljači komponenata od čelika i aluminijuma s preko 350 miliona KM godišnjeg izvoza. Stoga smatraju da ukoliko se carine u iznosu od 25 odsto na čelik i 10 odsto za aluminijum i dalje nastave primjenjivati, može se očekivati i pad proizvodnje evropske automobilske industrije, zbog koje se, kako ocjenjuju, ova protekcionistička mjera vjerovatno i uvodi.

“Samim tim možemo prognozirati i veći pritisak u smislu obaranja cijena, ali i manju potražnju za komponentama bh. proizvođača. Nažalost, kako za automobilsku industriju, tako i za sve ostale uvezane sektore”, zaključuju u Komori.

Situacija danas je takva da nemate nijednog proizvođača evropskog modela auta koji u svoja vozila ne ugradi bar jedan dio proizveden u BiH, bilo da se radi o dijelovima od plastike, metala, aluminija…, rekao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, automobilska industrija je veliki integracioni faktor za ukupnu industriju u BiH, jer u sebe objedinjuje i firme koje mogu biti podizvođači posla.

Pratiti politiku EU?

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže kako zasad negativnih efekata nema, ali da će ih biti ako se trgovinska kriza produži.

“U opasnosti su tržište uopšte i principi slobodne trgovine i pravila Svjetske trgovinske organizacije. S obzirom na veličinu i zanemariv značaj našeg tržista neotpornog na krize, nama kao zemlji više odgovara smirivanje tenzija i vraćanje stvari na početne pozicije”, kazao je on.

U “ArcelorMittalu” kažu kako je situacija složena te da kontinuirano procjenjuju uticaj koji bi nedavni događaji mogli imati na njihovo poslovanje.

Nastavit ćemo da poštujemo pravila koja su postavili vlade i regulatori, i razumijemo želju vlada da podrže domaće industrije. Međutim, veća je potreba stvaranje zaista održive globalne industrije čelika, a jedini način da se to uradi je da proizvođači čelika širom svijeta sarađuju na rješavanju prekomjernog kapaciteta na tržištu čelika. Ovo je dugoročno pitanje, ali mora postojati jasan fokus na pružanju značajnih strukturnih promjena u našoj industriji”, poručili su iz ove kompanije.

Zbog svega ovoga, a uzimajući da se BiH ubrzanim tempom približava članstvu u EU, vlasti u Sarajevu bi ako ništa trebale razmotriti mogućnost uvođenja carina na proizvode iz SAD, prateći tako politiku Brisela i Berlina koji su  najznačajniji ekonomski i politički partneri naše zemlje.

Podsjećamo BiH je podržala stav EU nakon izlaska SAD iz Iranskog nuklearnog sporazuma, a u Generalnoj skupštini UN-a nije podržala odluku Trumpove administracije da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, već je bila suzdržana.

BiH PODRŽALA STAV EU! Merkelova u Pekingu, Mas u Washingtonu o iranskom nuklearnom sporazumu

 

 

(Global CIR/Biznisinfo/NN/Agencije)

Objavljeno u:
  1. By DIREKTNA ŠTETA ZA BH. EKONOMIJU: | GlobalCir on June 23, 2018 at 12:44 PM

    […] DA LI ĆE SE BiH PRIDRUŽITI EVROPSKIM CARINAMA NA AMERIČKE PROIZVODE? Svaki evropski auto ima neki… […]

Komentiraj