NAKON ŠTO SU ZASTUPNICI HDZ-a I HDZ 1990 NAPUSTILI SJEDNICU: Jednoglasno usvojen Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jednicama i broju mandata

Nakon što su zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili sjednicu koja je potom prolongirana, nastavljenja je vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj se našao Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jednicima i broju mandata u Parlamentu Federacije.

Pomenuti Prijedlog zakona kojeg je predložilo pet stranka, SDA, SBB, DF, NS i SDP usvojen je jednoglasno sa 65 glasova.

Podsjećamo, prijedlog zakona usklađen sa Ustavom FBiH, te presudom Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” i Izbornim zakonom BiH.

Predlagači zakona ranije su naveli da Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH zapravo ispunjavanje zakonske obaveze entitetskog Parlamenta, te da predloženo rješenje prevenira eventualnu blokadu implementacije rezultata oktobarskih izbora kada je u pitanju zakonodavni nivo vlasti.

Tekst zakona sadrži poglavlje ‘Struktura i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH’ na osnovu kojeg se ispunjavaju principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića na način da je ona odredba koja je brisana iz Izbornog zakona BiH sada uvrštena u ovaj zakon na način koji je u skladu sa Ustavom FBiH.

Naime, presuda nije izbrisala niti jednu odredbu iz Ustava FBiH, koji pravi strukturu i broj delegata u Domu naroda FBiH na način da iz svakog kantona, ukoliko ima izabran jedan poslanik iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, on ima pravo da bude kandidat za delegata u Domu naroda FBiH.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj