BORITE SE PROTIV ONIH KOJI MRZE EVROPU! Macron o populistima: Oni govore najgore stvari, a mi se navikavamo na to; oni provociraju, a niko nije užasnut

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da se populizam širi Evropom poput bolesti protiv koje bi Evropljani trebalo da se snažnije bore, umjesto što kritikuju akcije proevropskih vlada poput njegove.

“Možete da ih vidite kako se uzdižu pomalo poput lepre širom Evrope, u zemljama gdje smo mislili da će biti nemoguće opet ih vidjeti, u susjednim zemljama. Oni govore najgore stvari, a mi se navikavamo na to. Oni provociraju, a niko nije užasnut time”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik (40) našao se pod pritiskom u svojoj zemlji jer je kritikovao što Italija nije prihvatila brod “Aquarius”, prepun migranata, kojem krajnje desničarski ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini nije dozvolio da pristane u italijanske luke, što je izazvalo verbalni rat Pariza i Rima, podsjeća Reuters.

Borba protiv mrzitelja

Tokom posjete Britaniji, Macron je pozvao komentatore da se bore protiv onih koji “mrze Evropu”, prije nego da njega napadaju.

“Optužujemo Evropljane da nisu baš kakvi bismo voljeli da budu, a zaboravljamo da osudimo one koji nisu više poput nas, one koji mrze (Evropu) i napreduju u svojim planovima. Navikavamo se na ekstreme u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas, i po tom pitanju naše poslovne, novinarske i političke elite imaju ogromnu odgovornost”, poručio je Macron.

Zemlje Višegradske gupe, koje zagovaraju strožiji pristup migrantskoj krizi, poručile su u četvrtak da ne žele učestvovati na evropskom mini-samitu o toj temi, koji u nedjelju u Briselu organizira Evropska komisija, a koji se tumači kao znak podrške njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, okupljeni na sastanku u Budmpešti, dovode u pitanje legitimitet tog sastanka, ali prisustvovat će na redovnom samitu Evropske unije 28. i 29. juna, koji će također biti održan u Briselu.

Predsjednik Evropskog vijeća “Donald Tusk odgovoran je za organizaciju samita, a ne EK. Shvatamo da će biti održan mini-samit, ali mi na njemu nećemo učestvovati, jer to nije u skladu s uobičajenim funkcionianjem EU-a”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Italija ipak na mini-samitu

“Mini-samit u nedjelju je neprihvatljiv, nećemo na njemu učestvovati, oni žele ponovno oživjeti stari prijedlog koji smo već odbili”, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Na mini-samitu bi trebalo uzeti učešće najmanje desetak evropskih čelnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Sastanak je sazvan u trenutku kada je Merkel izložena velikom pritisku bavarskih saveznika iz Kršćansko-socijalne unije da zauzme žešće stajalište prema migrantskoj krizi.

Italija će ipak učestvovati na mini-samitu, iako je prvo zaprijetila bojkotom, tvrdeći da su zaključci sastanka već napisani. Ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, vođa krajnje desne Lige, poručio je prvo da očekuje “koristan prijedlog o zaštiti granica, sigurnosti i pravima pravih izbjeglica”, a ne “domaću zadaću, koju će unaprijed zadati Francuzi i Nijemci”.

Italijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je, međutim, u četvrtak na Facebooku da će učestvovati na tom sastanku, nakon što ga je nazvala Merkel “zabrinuta” zbog mogućeg izostanka Italije. “Potvrdio sam joj da bi mi bilo neprihvatljivo da učestvujem na tom samitu s već razrađenim dokumentom”, napisao je Conte.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj