TRUMP UKINUO SPORNU ODLUKU O RAZDVAJANJU PORODICA: Protiv SAD-a podignuta tužba jer su ‘drogirali’ djecu migranata

Djeca imigranata prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utiču na metalne funkcije, pri skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada, kako bi se nosili sa traumama nakon što su zatvoreni ili odvojeni od roditelja, navodi se u tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava iz Los Anđelesa.

U tužbi je navedeno da su djeca držana u objektima poput Šiloh centra u Teksasu i “gotovo sigurno” dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Rojters.

“Ukoliko ste u Šiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima”, rekao je jedan od advokata Centra.

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala inekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se sprečila upotreba lijekova.

Ne želimo razdvajati porodice na granici s Meksikom

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je jučer da će potpisati izvršnu naredbu da bi migrantske porodice koje se nalaze na granici sa Meksikom ostale zajedno, odnosno da se djeca ne bi razdvajala.

Ova odluka dolazi nakon što su u javnost procurili snimci djece koja plaču, dok su bili razdvojeni od svojih roditelja.

– Želimo da porodice ostanu zajedno – rekao je Tramp u Bijeloj kući i dodao:

-Potpisat ćemo izvršnu naredbu veoma brzo. Nikada nisam želio da porodice budu razdvojene – rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja ukaza.

Predsjednik odbora republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Pol Rajan (Paul Ryan) izjavio je ranije da će sutra predstaviti zakon o sprječavanju razdvajanja porodice migranata.

Američka vlasti su prošle sedmice saopćile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom, od polovine aprila dovela do razdvajanja oko 2.000 djece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj