LIDERI IRANSKIH KURDA BORAVILI U SAD-u: Ugostio ih ‘Londonski centar za istraživanje politike’ koji djeluje u New Yorku

Mustafa Hidžri, šef Kurdistanske demokratske partije Irana (KDPI), boravio je u Vašingtonu i Njujorku od 11. do 17. juna kako bi razgovarao o situaciji u Iranu sa zvaničnicima Stejt departmenta i kongresmenima.

Veliki broj sastanaka u raznim istraživačkim centrima signalizira ponovno interesovanje SAD-a za kurdske pobunjeničke grupe koje se bore protiv Islamske revolucionarne garde (IRGC) u planinskim regionima zapadnog Irana.

Za razliku od prethodnih sastanaka na kojima se razgovaralo uglavnom o pitanjima ljudskih prava, najnoviji sastanci održani su po nekim važnim političkim pitanjima koja utiču na Iran i ulogu KDPI-a. Američki zvaničnici htjeli su da razumiju zahtjeve kurdskog naroda”, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici KDPI-a.

Hidžri i drugi kurdski zvaničnici posetili su i Londonski centar za istraživanje politike, koji se nalazi u Njujorku i koji je značajno uticao na bliskoistočnu politiku Donalda Trampa. “Moramo preduzeti odlučnu akciju, ali pitanje je kako? Razgovarajući sa kurdskim vođama koji vode iransku opoziciju, trebalo bi da pokušamo da sprovedemo promjene u rukovodstvu ove zemlje “, rekao je Eli M. Gold, potpredsjednik Londonskog centra.

 

(Global CIR/Princip)

Komentiraj