DIREKTNA ŠTETA ZA BH. EKONOMIJU: Trump prijeti porezom od 20 posto na vozila uvezena iz EU

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države, pošto su u Evropi stupile na snagu carine na više desetaka američkih proizvoda.

“Ako uskoro ne budu ukinute carine koje su dugo na snazi za Sjedinjene Američke Države, njene kompanije i radnike, odredit ćemo poreze od 20 posto na sve automobile koji će biti uvezeni u SAD”, napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik i dodao: “Proizvedite ih ovdje.”

Zaštita američke automobilske industrije

Trump je nekoliko puta spominjao mogućnost uvođenja poreza u svrhu zaštite američke automobilske industrije, a te bi se carine odnosile posebno na Njemačku.

On redovno ističe da žali gledajući previše “mercedesa” na ulicama New Yorka i nedovoljno američkih automobila na evropskim ulicama.

Odluka Trumpove administracije da uvede carine na evropski čelik i aluminij direktno pogađa i bh. industriju, a eventualne carine na sva uvezena vozila iz EU ugroziti će bh. izvoz u sektoru automobilske industrije u iznosu od 350 miliona KM godišnje, jer nema nijednog evropskog automobila, a da barem jedan njegov dio nije proizveden u BiH. Bh. vlasti, međutim, nisu još uvijek odgovorile na ove štetne mjere američke administracije.

DA LI ĆE SE BiH PRIDRUŽITI EVROPSKIM CARINAMA NA AMERIČKE PROIZVODE? Svaki evropski auto ima neki dio proizveden u BiH, ugrožen izvoz od 350 miliona KM godišnje

Novi porezi koje je odredio Brisel, koji su službeno na snazi od petka, odgovor su Evropljana na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje su Sjedinjene Američke Države uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj