VANREDNA PRESS KONFERENCIJA U JAPANU: Izvinjenje zbog kolege koji je na pauzu odlazio tri minute ranije

Japanski zvaničnici su putem konferencije za medije uputili javno izvinjenje zbog ponašanja jednog javnog zvaničnika koji je povremeno odlazio na pauzu za ručak ‘čak’ tri minute ranije.

Neimenovanom 64-godišnjem zaposleniku vodovoda u gradu Kobe, će se zbog njegove ‘navike’ ranijeg odlaska na pauzu, odbiti pola dnevnice. Kako je utvrđeno uposlenik je radno mjesto napuštao tri minute prije podneva i to 26 puta u proteklih sedam mjeseci Gradski čelnici Kobea su ovo neprimjereno ponašanje opisali kao nešto za čim duboko žale te su naklanjajući se molili za oprost. „Žao nam je“, rekao je jedan od njih.

Radnik prekršio zakon o javnoj službi

Navodno je uposlenik rekao da je povremeno radno mjesto napuštao ranije jer je želio kupiti tzv. ručak bento – jedna porcija hrane ‘za ponijeti’ veoma česta u Japanu, kao i zbog toga jer mu je trebala ‘promjena tempa’, navodi Yahoo Japan.

Otkrio ga je jedan od kolega koji ga je kroz prozor svog ureda, ugledao u obližnjem restoranu. “Pauza za ručak je od podne do jedan sat. On je svoje radno mjesto napuštao prije toga“, rekao je glasnogovornik za Japan Times. Radnik je tako prekršio zakon o javnoj službi kojom se od radnika traži da budu ‘koncentrisani na njihov posao’, javlja AFP.

Smrt zbog prekomjernog rada?

Izvinjenje je došlo nakon što je donji dom japanskog parlamenta usvojio da je radnicima dozvoljen prekovremen rad ‘samo do 100 sati’ mjesečno. Potez je to kojim se želi radnicima poslati poruka da prestanu bukvalno se umarati do smrti.

Petina radne snage Japana je pod rizikom od smrti koji je u Japanu poznat kao karoshi jer imaju i do 80 sati prekovremenog rada mjesečno. Nekoliko slučajeva, poput onog u kojem je radnica marketinške agencije nakon 100 prekovremenih sati mjesečno, sebi na kraju oduzela život, izazvalo je promptnu reakciju nadležnih i promjene u kulturi rada u Japanu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj