ČOVIĆ ZA ‘ODCJEPLJENJE’ ZAHVALIO BANDIĆU: U Briselu će biti zajedničko predstavništvo kantona u kojima su Hrvati većina

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će pri Asocijaciji evropskih regija u Briselu biti otvoreno zajedničko predstavništvo nekoliko kantona iz BiH u kojima većinski žive Hrvati.

U Briselu već egzistira više predstavništava iz BiH i nedostaje nam ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati”, rekao je Čović.

On je naveo da su Hrvati, u skladu sa ustavima kantona, koji omogućavaju uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripada, završili pripreme i uskoro će to predstavništvo biti otvoreno, prenose federalni mediji.

Čović je izrazio zahvalnost hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz Hrvatske, koji su preko svojih predstavništava u Briselu pomogli da budu riješeni svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog kantonalnog predstavništva iz BiH.

On je dodao da je prostor već obezbijeđen, te da je uvjeren da će predstavništvo u Briselu veoma brzo biti otvoreno. 

“Predstavništvo će nam omogućiti da predstavimo svoju evropsku politiku, komuniciramo s tamošnjom administracijom, a omogućiće nam vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima”, istakao je Čović.

On je napomenuo da Hrvatska, iako članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Briselu.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Matilda

    Mali prostor u federaciji podijeljen na kantone a posebno na hrvatske kantone. Zaista i previše ,Koliko kantona toliko predsjednika kantona, toliko općina, toliko skupština, delegata u skupštinama. i drugih tijela i svi žive na budjetu. Sad i posebna predstavništva za hrvatske kantone i tu će trebati nekoga zaposliti. Svi mi to znamo ali od toliko predsjednika, skupština i td ne mogu ni nabrojati, u našim kantonima sve su manja prava gradjana. Uzmimo npr zdravstvo. Sve se plaća a poznato nam je da u drugim muslim kantonima itekako mnogo veća prava. Pa dokle to tako. Da ni mirovine nisu ono kolike bi trebale biti ali nije samo to .Molim da se po kantonima uporede prava po svim osnovama, i to da se da u javnost. O plaćama vas koji ste na budjetu i vas posebno po skupštinama da i ne govorimo. Šta će biti bolje i sa predstavništvima Molimo vas dajte narodu a vi sebi umanjite ili vam nije važno vi imate zato i neznate kako je ne imati i kako je nama gledati šta se sve radi u našoj zemlji Bosni i Hercegovini.

    Reply

Komentiraj