DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (III): Kako su mainstream mediji i Hollywood zataškavali tragove Mossada

U trećem dijelu feljtona o slučajevima atentata na Kennedyjeve pokušat ćemo rasvijetliti okolnosti ubistva Johna Kennedyja, odnosno kako su mainstream mediji i Hollywood pokušali zataškati priču i skrenuti istragu sa Mossada na CIA-u.

Iako je zvanična istraga to ‘utvrdila’, malo ko vjeruje da je Harvey Oswald doista samostalno stajao iza atentata na Johna Kennedyja. Većina istraživača misli kako je on bio samo iskorišten, kako je i sam rekao, ‘predano pripremljen jarac koji bi bio kriv za zločin, a zatim bi ga zaklali bez suđenja’. Nećemo ovdje ispitivati dokaze koji su u suprotnosti sa službenom tezom ‘usamljenog napadača’, jer se mogu naći u knjigama i brojnim dokumentarnim filmovima.

Jednako je zloglasna teorija da su teren za ubojstvo Kennedyja pripremile tajne mreže unutar CIA-e, u dogovoru s ekstremističkim elementima u Pentagonu. Ta teorija zavjere najčešća je u knjigama, člancima i filmovima koji su nastali otkako je umro John Kennedy.

Ta ‘CIA-Pentagon teorija’, kako ćemo je nazvati (dodajte vojno-industrijski kompleks ako želite) ima glavni nedostatak u motivima pripisanim ubojicama: osim oslobađanja od Kennedyja, teorija dalje kaže da je cilj bio stvoriti izgovor za invaziju na Kubu, nešto što je CIA uvijek tražila, a Kennedy odbijao učiniti (fijasko u Zaljevu svinja). S Oswaldom koji je bio odgajan kao ‘prokastrovski komunist’, atentat u Dallasu je po toj teoriji bio ‘fallse flag’ napad za koji bi bila optužena Kuba. Ali zašto onda nije bilo invazije na Kubu nakon Kennedyjevog atentata? Zašto je Warrenova komisija odustala od teze ‘prokastrovskog komuniste Oswalda’ u korist ‘usamljenog vuka Oswalda’?

Još jedna slabost u teoriji CIA-Pentagona jest nedostatak dogovora o glavnom planeru.

DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (I): Trebamo početi s pretpostavkom da su ubojstva povezana…

Kojem CIA-inom obavještajcu je Izrael podigao dva spomenika?

Zapravo, jedno od imena koja se najčešće javlja je James Jesus Angleton, tadašnji šef operativnog odjela unutar CIA-e, o čemu profesor John Newman piše u svojoj knjizi:

“Po mom mišljenju, tko god je Oswaldov izravni rukovatelj ili mentor, moramo ozbiljno razmotriti mogućnost da je Angleton vjerojatno bio njegov generalni direktor. Nitko drugi u Agenciji nije imao pristup, autoritet i dijabolički nadahnuti um da upravlja tako sofisticiranom operacijom.”

No, postoji dosta dokaza da je Angleton, koji je bio i čelnik CIA-inog “Izraelskog ureda”, bio ustvari Mossadova krtica. Prema njegovom biografu Tomu Mangoldu, “najbliži stručni saradnici Angletona u inozemstvu dolazili su iz Mossada te je bio izuzetno cijenjen od strane njegovih izraelskih kolega i države Izrael, koja mu je izrazila duboko poštovanje nakon njegove smrti”. Ni manje, ni više, podigli su mu dva spomenika u Izraelu, a tijekom ceremonija otvaranja su sudjelovali načelnici izraelske obavještajne službe, pa čak i budući premijer.

Treba uzeti u obzir još jedan aspekt: ​​ako je teorija o umiješanosti CIA-e tako lahko pronašla put i bila prihvaćena od strane istraživača atentata na Kennedvja, to je zbog toga što su je već ranije najavili i potvrdili sami mainstream mediji, kao i Hollywood.

A to je počelo i prije atentata, 3. listopada 1963. godine, s člankom glavnog dopisnika Arhura Krocka iz New York Timesa. Članak je osuđivao CIA-inu “neobuzdanu žeđ za moći” uz navođenje neimenovanog “visokog dužnosnika” koji je tvrdio da Bijela kuća nije mogla kontrolirati CIA-u, i to riječima: “Ako Sjedinjene Države ikad dožive oružani sukob  zbog svrgavanja Vlade, on će on doći iz CIA-e, a ne iz Pentagona. Agencija ima ogromnu moć i potpuno nepovjerenje prema prema svima.”

Na taj način, New York Times je dao znak, mjesec i pol prije ubojstva u Dallasu, ukazujući na CIA-u kao najvjerojatnijeg potstrekača nadolazećeg državnog udara. Znak je govorio: “Predsjednik će postati žrtva puča, i to će doći iz CIA-e”.

Mjesec dana nakon Kennedvjevog ubojstva Washington Post koristi vrlo sličan trik objavljivanjem još jednog ‘znaka’ kojeg potpisuje Harry Truman, u kojem je bivši predsjednik rekao da je “uznemiren  načinom na koji je CIA dovedena da radi izvan okvira svojih nadležnosti.”

“Nikad nisam ni razmišljao kad sam postavio CIA-u da će ona biti involvirana u mirnodopske i oružane operacije , do te tačke da postane globalnim simbolom zlokobnih i tajanstvenih stranih intriga […] te nekih pitanja koja treba istražiti“. Truman je nagovijestio ulogu CIA-e u rušenju stranih vlada i ubojstva izabranih čelnika u inozemstvu. No, s obzirom na vrijeme njegovog članka, mjesec dana nakon Dallasa, bilo tko tko ima uši mogao bi ovo razumjeti samo, ili barem subliminalno od ostatka, kao optužnicu protiv CIA-e za ubojstvo Kennedyja.

Ovaj članak, je tokom sedamdesetih široko bio kopiran i dijeljen od strane nekoliko organizacija i smatra se Trumanovim ‘zviždačkim tekstom’. Ipak, njegov ‘mea culpa stil’ zaista je, bez obzira na činjenicu što ga nije napisao Truman, već njegov dugogodišnji asistent i pisac iz sjene, Jevrej ruskog porijekla David Noyes, kojeg Sidney Krasnoff naziva “Trumanovim alter egom” u svojoj knjizi Truman i Noyes: Priča predsjednikovog Alter Ega ( 1997). Truman vjerojatno nikada nije vidio članak prije objavljivanja u jutarnjem izdanju Washington Posta, ali on može biti odgovoran za brisanje istok u popodnevnom izdanju novina.

Tako su dvije najutjecajnije američke novine, dok su naizgled branile službenu teoriju ‘usamljenog napadača’, postavile smjerne znakove koji upućuju na CIA-u. Većina velikih priča o o istrazi ubojstava Kennedyevih  pratila je ove znakove s velikim entuzijazmom.

DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (II): Irski katolik Robert Kennedy kao ‘prijatelj Izraela’ i palestinski kršćanin Sirhan Bishara kao ‘prvi islamski terorista’

I Hollywood se pridružio akciji zataškavanja

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, glavni mediji i izdavačka industrija ponovno su odigrali veliku ulogu u upravljanju teorija  zavjere prema CIA-i, izbjegavajući bilo kakav trag izraelskog sudjelovanja. Jedan od glavnih suradnika u tom naporu bio je A. J. Weberman, sa svojom knjigom “Coup d’État” objavljenom u Americi 1975. godine CIA i ubojstvo Johna Kennedyja, u koautorstvu sa Michaelom  Canfieldom. Prema New York Jewish Daily Forwardu (od 28. prosinca 2012.), Weberman je “odselio u Izrael 1959. godine i imao je dvojno američko-izraelsko državljanstvo”, te je bio “blizak suradnik Mordechaija Levyja osnivača organizacije za židovsku odbranu, spin-off militantnu desničarsku židovsku odbrambenu ligu pokojnog rabina Meir Kahane“. Weberman je priznao pomoć Neocona Richarda Perlea u njegovoj istrazi prilikom pripremanja knjige, a sama knjiga se pojavila tokom razmatranja Odbora za ubistva Bijele kuće (HSCA) da ponovno istraže ubojstva JFK-a i Dr. Martina Luthera Kinga 1976. godine.

U tom kontekstu, novinar Newsweeka Edward Jay Epstein objavio je intervju Georgea De Mohrenschildta, ruskog geologa i konzultanta za texšku naftu koji se 1962. godine sprijateljio s Oswaldom i njegovom ruskom suprugom u Dallasu. U tom intervjuu De Mohrenschildt je priznao da se Oswald upoznao s njim na poticaj agenta CIA-e u Dallasu J. Walton Moorea. Taj podatak je sumnjiv iz nekoliko razloga: Prvo, Moore je službeno bio dio FBI-a, a ne CIA-e. Drugo, De Mohrenschildt nije bio u mogućnosti potvrditi ili negirati riječi koje mu pripisuje Epstein: pronađen je mrtav nekoliko sati nakon intervjua. Zapravo, De Mohrenschildtovom intervjuu koji je objavio Epstein proturječi De Mohrenschildtov vlastiti rukopisni prikaz njegova odnosa prema Oswaldu, otkriven nakon njegove smrti. Smrt De Mohrenschildta okarakterisana je kao samoubojstvo. Šerifovo izvješće spominje da se u posljednjim mjesecima žalio da su “Židovi” i “židovska mafija” riješili da ga dobiju. Bespredmetno je govoriti kako Epstein nije spomenuo ništa o tome.

Još više sumnji nastaju zbog činjenice da je Epsteinov glavni izvor za knjigu iz 1978. Legenda: Tajni svijet Leeja Harveya Oswalda, bio James Jesus Angleton, koji je aktivno širio dezinformacije u vrijeme HSCA-a, branivši teoriju da je Oswald bio KGB-ov agent povezan sa CIA-om.

Da su izraelski agenti su bili instrumentalni u širenju teorija zavjere koje su bile usmjerene protiv CIA-e, što dokazuje film Olivera Stonea  ‘JFK’ objavljen 1991. godine, a u kojemu glumi Kevin Costner u ulozi odvjetnika iz New Orleansa Jima Garrisona. Ovaj film, koji je potresao javno mnijenje u smislu motivacije Zakona o prikupljanju zapisa o ubojstvu John F. Kennedyja iz 1992. godine, producirao je Arnon Milchan, koji je u životopisu iz 2011. godine opisan kako je od svoje mladosti bio  “jedan od najvažnijih tajnih agenata koje je Izraelska obavještajna služba ikada imala na terenu, a koji je bio uključen u krijumčarenje oružja iz SAD-a u Izrael.“

Godine 2013. Milchan je javno objavio svoju proširenu aktivnost kao tajnog agenta Izraela, osobito radi poticanja izraelskog nuklearnog programa. Stoga nije čudno što Stoneov film ne daje nikakav nagovještaj o ulozi Mossada u Garrisonovom posrnuću…

 

Nastavit će se…

(Global CIR)

Komentarion this Post

  1. Kenedy je bio za mir i još katolik.

    Reply
  1. […] Dan prije napada, u BiH je doputovao izraelski ministar odbrane Avogador Liberman, koji je, prema našem izvoru, na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH jednom od njih obećao da će dokazati da je BiH leglo terorista. Liberaman je sutradan boravio sa Dodikom u Banjoj Luci, a ‘slučajni terorista’ je pucao po Američkoj ambasadi u Sarajevu. Dva dana kasnije BiH je bila suzdržana tokom glasanja za prijem Palestine u UNESCO. Inače, prema pisanju izraelskog Haaretza, Liberman je bio član jevrejskog militantnog desničarskog pokreta Kach, koji se ranije dovodio u vezu sa atentatima na Kennedyjeve. […]

  2. […] DA LI IZRAEL STOJI IZA UBOJSTAVA KENNEDYJEVIH? (III): Kako su mainstream mediji i Hollywood zataška… […]

  3. By URL on December 5, 2020 at 3:35 AM

    … [Trackback]

    […] Informations on that Topic: globalcir.com/2018/06/24/da-li-izrael-stoji-iza-ubojstava-kennedyjevih-iii-kako-su-mainstream-mediji-i-hollywood-zataskavali-tragove-mossada/ […]

Komentiraj