PET MANJE POZNATIH ČINJENICA O NOSTRADAMUSU: Proročanstva korištena kao propaganda tokom Drugog svjetskog rata

Mišel de Notr Dam (Michel de Nostredamel) poznatiji kao Nostradamus je rođen 1503. godine u Sen Remi de Provens, Francuska. Kada je imao 14 godina, upisao se na Univerzitet u Avinjonu kako bi studirao medicinu i postao ljekar.

Njegove studije su završene nakon godinu usljed izbijanja bubonske kuge. Zatim je postao apotekar i obimno istraživao lijekove na biljnoj bazi, piše Kurir.

Godine 1522. upisao se na Univerzitet u Monpeljeu, jedna od najstarijih medicinskih ustanova na svijetu koja je i danas u funkciji. A onda su stvarni krenule nizbrdo…

Nostradamus je izbačen sa studija medicine

U toku studija Nostradamus je izrazio neslaganje sa učenjem katoličke crkve i tako na samom početku studija stvorio sebi neprijatelje među profesorima.

Profesori koji ga nisu voljeli pronašli su dokaz da se prethodno bavio apotekarstvom i nadrilekarstvom. To je bilo dovoljno da ga izbace sa studija.

Uprkos brojnim mišljenjima, ne postoje čvrsti dokazi da se Nostradamus kasnije vratio studijama. Dokument o protjerivanju, koji je potpisao javni tužilac i dalje se čuva u biblioteci fakulteta.

Pored proročanstava, Nostradamus je objavio i kuhar

Jedna od prvih Nostradamusovih publikacija zvala se “Tretiranje kozmetike i konzerviranje” izdate 1555. godine.

Pored toga što pruža uputstva o tome kako ofarbati kosu u plavo, kako napraviti laksative i pastu za zube, knjiga nudi recept za marcipansku pastu, kandirane narandže, marmeladu, džem od višanja, žele od dunja i konzervirane kruške.

Nostradamusov “ljubavni džem” je prema mišljenju samog autora izuzetno moćan afrodizijak.

– Ako bi čovjek imao malo tog džema u ustima, i tom prilikom poljubio ženu ili žena njega te se na taj način ljubavni džem pomiješao sa pljuvačkom, to bi iznenada izazvalo “spaljivanje ženskog srca” i momentalan ljubavni-čin – zapisao je Nostradamus .

Knjiga je zasnovana na znanju koje je Nostradamus dobio prije nego što je otišao u Monpelje na studije dok je bio lutajući apotekar, piše Vintige News.

“Tretiranje kozmetike i konzerviranje” je u suštini medicinski priručnik sa kuharskim receptima. Recepti nisu bili originalno Nostradamusovi već ih je slavni prorok “pozajmio” od drugih ljudi.

Njegova predviđanja zasnovane su na događajima iz prošlosti

Nostradamus je tvrdio da svoja proročanstva zasniva na historiji i “sudbinskoj astrologiji” – umjetnosti prognoze budućih događaja kalkulisanjem položaja planeta i zvijezdanih tijela u odnosu na Zemlju.

Zapravo, većina naučnika vjeruju da je parafrazirao drevna proročanstva (uglavnom iz Biblije), a zatim i astrološka čitanja prošlosti, projektujući ih u budućnost.

Nostradamus je navodno birao izvode iz starijih izvora nasumično, a zatim je koristio astrološke proračune kako bi projektovao ponavljanje prošlosti.

Nostradamusovi savremenici kritikovali su njegove astrološke sposobnosti

Prije nego što je objavio “Proročanstva” 1555. godine, Nostradamus je već bio poznat po svojim almanasima, koje je počeo da objavljuje na godišnjem nivou počev od 1550. godine.

Tekstovi su pružali korisne vremenske informacije za poljoprivrednike i predviđanja za narednu godinu. Na kraju Nostradamus je privukao pažnju i same kraljice Francuske Katarine de Mediči (De Medici) koja je pozvala Nostradamusa u Pariz da objasni svoja predviđanja i napravi horoskop za njenu djecu.

Međutim, nije sva pažnja javnosti koju je dobio bila tako pozitivna. Nostradamusa su profesionalni astrolozi tog vremena kritikovali zbog nekompetentnosti i izmišljenih novotarija u predviđanju budućnosti.

Astrolog, Lorens Videl (Lorence) je objavio pamflet 1558. godine pod naslovom “Deklaracija o zlostavljanju, neznanju i omalovažavanju Mišela Nostradamusa” u kom je kritikovao predviđanja Nostradamusa i njegov nedostatak osnovnih astroloških vještina.

– Odgovorno tvrdim da je vaše znanje o astrologiji ravno nuli. Vaši radovi su dokaz da ne možete da predvidite ni najmanji pokret nebeskog tijela – pisao je.

Proročanstva Nostradamusa su korištena kao propaganda tokom Drugog svjetskog rata

Tokom Drugog svjetskog rata, njemački avioni bacali su letke nad Evropom. Letci sa lažnim Nostradamusovim proročanstvima predviđali su skori poraz Francuske.

Pored toga što su se služili ovim domišljatim propagandnim trikovima, nacisti su i sami vjerovali u Nostradamusova proročanstva. Ovu operaciju osmislio je nacistički politički sekretar Rudolf Hes (Hess), a postoje i glasine po kojima je čak i Adolf Hitler vjerovao u Nostradamusova proročanstva.

Džozef Gebels (Jozef), Hitlerov ministar propagande, bio je pod snažnim utjecajem supruge Magde koja je proučavala Nostradamusov spis “Misterija Sunca i duše”. Magda je tumačila Nostradamusove katrene tako što je predvidjela da će sukob sa Engleskom i Poljskom 1939. biti glavni uzrok propasti Hitlerove Njemačke.

Saveznici su uzvratili istom mjerom i otpočeli psihološki rat, bacajući iz aviona velike količine flajera na njemačku teritoriju. Na tim flajerima Nostradamus je “predviđao” skori krah Njemačke.

U pokušaju da podigne američki moral, američka producentska kuća MGM je čak napravila i seriju kratkih filmova o čuvenom proroku.

 

(Global CIR/Kurir/Agencije)

Komentiraj