JOŠ JEDAN PORAZ ČOVIĆEVE POLITIKE: EU u novom izvještaju naglasila da će se pitanje načina izbora u Predsjedništvo BiH rješavati nakon izbora

Vijeće za opće poslove Evropske unije (EU) je na sjednici održanoj u utorak u Luksemburgu usvojilo set zaključaka koji se odnose na proces proširenja i stabilizacije u okviru kojih, prije svega, pozdravljaju novu politiku proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

Slikovni rezultat za eu bih

Kada je BiH u pitanju, Vijeće pozdravlja finaliziranje odgovora na Upitnik Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije te poziva našu zemlju da nastavi koristiti ovaj važan mehanizam za pripremu dosljednih i sveobuhvatnih državnih strategija, uključujući i one zahtijevane u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Također, podsjećaju da se opredijeljenost ka članstvu u EU mora pretočiti u sveobuhvatne reformske rezultate na terenu.

– Vijeće pozdravlja usvajanje nekih eurointegracijskih reformi, poput Zakona o akcizama ili državnih strategija u oblastima zaštite okoliša i ruralnog razvoja. Međutim, Vijeće sa zabrinutošću upozorava da su razdorna retorika i predizborna kampanja značajno usporili reformski tempo, naročito po pitanju Reformske agende – navodi se u zaključcima.

Od BiH se, dodaju, očekuje osiguravanje potpune i učinkovite provedbe Reformske agende u skladu sa akcionim planom kojeg su potpisale lokalne vlasti, a za dobrobit svih građana i u saradnji sa EU-om, međunarodnim finansijskim institucijama i partnerima.

Socio-ekonomske reforme, jačanje vladavine prava, uključujući jačanje neovisnosti i nepristrasnosti, kao i odgovornost, profesionalizam i učinkovitost pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, protiv radikalizacije i terorizma, protiv nelegalnih migracija, kao i reforma javne uprave u skladu sa evropskim standardima na svim nivoima vlasti, te daljnje poboljšanje saradnje svih nivoa vlasti, i dalje su visokorangirani prioriteti – konstatira se među zaključcima Vijeća.

Iskazana je žal zbog nedostatka napretka u slobodi izražavanja i izgradnji nezavisnih medija te se BiH poziva na intenziviranje napora za rješavanje ovog pitanja. Vijeće je još jednom pozvalo Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji Zakon o krivičnom postupku koji je usklađen sa međunarodnim standardima, ali i Zakon o sprečavanju sukoba interesa te Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Posebna pažnja u zaključcima koji se odnose na našu zemlju je posvećena predstojećim izborima, a u tom kontekstu je iskazano žaljenje zbog nepostojanja volje za postizanje kompromisa po pitanju izbornog zakonodavstva. S tim u vezi je upućen još jedan poziv nadležnim vlastima da hitno usvoje izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se proveli izborni rezultati.

Svi politički lideri moraju preuzeti odgovornost i pronaći rješenje za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Vijeće smatra da bi se izbornim reformama trebalo pristupiti u duhu dijaloga kao važnom pitanju te stoga poziva BiH na provedbu preporuka OESS-ODIHR-a kako bi se zemlja približila evropskim standardima i unaprijedila demokratske procese predstojećih izbora. Vijeće također priznaje da se druga pitanja u vezi s izborima, uključujući odredbe o održavanju lokalnih izbora u Mostaru te izbora članova Predsjedništva BiH, trebaju rješavati nakon izbora i u skladu sa evropskim standardima. U tom smislu Vijeće naglašava da ne treba poduzimati bilo kakve zakonodavne ili političke korake koji bi otežali provedbu presude “Sejdić i Finci” te drugih sličnih presuda. Te reforme, međutim, neće ugroziti daljnju provedbu Reformske agende – stoji u zaključcima.

Ovi zaključci odnose se na zahtjeve HDZ-a BiH da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH rješava u paketu sa izmjenama izbornog zakonodavstva po pitanju Doma naroda Parlamenta FBiH te na sadržaj prijedloga te stranke, čija bi provedba u praksi predstavljala dodatnu prepreku implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, “Pilav” i “Zornić”.

Vijeće je još jednom ponovilo svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvenoj i suverenoj državi te ohrabruje sve vlasti i političke snage u zemlji da prevaziđu razdornu retoriku ukorijenjenu u prošlosti, kako bi se okončalo slavljenje osuđenih ratnih zločinaca te da aktivno promovira pomirenje, što podrazumijeva i rad na tom pitanju kroz obrazovanje.

Vijeće je pozdravilo napredak u pogledu ekonomskog razvoja i konkurentnosti, ali poziva našu zemlju na rješavanje ključnih izazova, kao što su slaba vladavina prava, loše poslovno okruženje, nedostatak zajedničkog ekonomskog prostora, fragmentirano regulatorno okruženje, velika i neučinkovita administracija, siva ekonomija, slab pristup finansijama za neke segmente ekonomije, korupcija, neravnoteže na tržištu rada sa visokom strukturalnom nezaposlenošću i niskom stopom zaposlenosti zbog lošeg sistema obrazovanja, slabe institucionalne kapacitete i nepodržanu investicijsku klimu te jačanje bankarskog zakonodavnog okvira.

Vijeće ohrabruje vlasti BiH na svim nivoima da se aktivno obavežu procesu pripreme mišljenja Evropske komisije i daju svoj doprinos zahtjevima Komisije. Vijeće podsjeća da će pri izradi mišljenja Evropska komisija trebati posebnu pažnju posvetiti provedbi presude “Sejdić-Finci”. Iako priznaje da Ustav BiH navodi Bošnjake, Hrvate i Srbe kao konstitutivne narode (zajedno sa Ostalima), Vijeće ponavlja da će načelo ravnopravnosti svih građana i nediskriminacija morati biti potpuno zagarantirana. Vijeće će se vratiti procesu integracije BiH u EU na temelju budućeg mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU – navodi se u zaključku.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj