(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: “Dobro veče, Slobodan Milošević je izručen Hagu”

“Dobro veče poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsjednik predat je organima Haškog tribunala…”, pročitala je na današnji dan 2001. voditeljka RTS-a.

Tadašnji predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić potom se obratio javnosti na vanrednoj konferenciji za medije, a nešto kasnije te večeri tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Hartman potvrdila je daje Milošević stigao u Hag i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, piše “B92”.

Miloševićevo izručenje bio je prvi ozbiljniji sukob tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa predsjednikom SRJ Vojislavom Koštunicom, što je bila prva pukotina u DOS-u, koji je preuzeo vlast u Srbiji nakon petooktobarskih promjena.

Međutim, mnogi su zaboravili da je upravo Milošević, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, pristao na osnivanje Haškog tribanala, te da je nova DOS-ova vlast samo nastavila ono što je on potpisao.

Izručenje Miloševića Hagu izazvalo je proteste na javnoj i političkoj sceni.

Miloševićevo beživotno tijelo pronađeno je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11.3.2006. Bolovao je od srčanih tegoba, odnosno od hipertrofije lijeve srčane pretkomore, što je za posljedicu imalo česte skokove krvnog pritiska.

Od početka suđenja pred Haškim tribunalom, 12. februara 2002, proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevog krvnog pritiska. Posljednjih mjeseci života, Milošević se sudijama Haškog tribunala često žalio na glavobolje i pritisak u ušima i očima.

Slobodan Milošević i njegova porodica nalazili su se na spisku ličnosti kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. Za njega se vezuje promjena politike u Srbiji od kraja 80-ih godina prošlog vijeka, naročito od čuvenog govora na Gazimestanu, kao i 8. sjednice CK SK Srbije.

Povezivan je sa ubistvom Ivana Stambolića i četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, ali i sa direktnim ili indirektnim uticajem na dešavanja na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji, naročito sa događajima poput genocida u Srebrenici, događajima u Vukovaru i slično. On je pred Haškim sudom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Milošević bio je jedan od tri potpisnika, 1995, Dejtonskog sporazuma. Druga dva potpisnika, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, takođe su preminuli.

Milošević sa suprugom Mirom Marković
Milošević sa suprugom Mirom Marković

U maju 1999, u jeku bombardovanja Jugoslavije, Luiz Arbur, tadašnja tužiteljka Haškog tribunala, saopštava da je pokrenut postupak protiv Slobodana Miloševića zbog ratnih zločina. Te godine, 10. juna, objavljujući kraj bombardovanja, Milošević čestita mir, najavljuje obnovu zemlje i obećava objavljivanje imena svih poginulih.

U julu 2000. raspisuje redovne savezne i prevremene predsjedničke izbore za 24. septembar. Petog oktobra 2000. demonstranti zauzimaju Saveznu skupštinu i zgradu Radio-televizije Srbije, a 6. oktobra Milošević priznaje izborni poraz posle posredovanja Igora Ivanova, ministra inostranih poslova Rusije, i čestita pobjedu Vojislavu Koštunici. Na tim izborima Milošević je dobio 37,15 odsto glasova birača. Za predsednika SRJ tada je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS), lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine, poslije dvodnevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu, prijeteći čak i oružanim otporom, zbog zloupotrebe službenog položaja kada mu je određen jednomjesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva meseca.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije izručen je Tribunalu u Hagu 28. juna 2001. pred kojim je 27. maja 1999. optužen zajedno sa još četvoricom visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Novu optužnicu protiv Miloševića Haški tribunal podigao je 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. izvođenjem dokaza za zločine na Kosovu i završeno je 11. septembra te godine. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004. Postupak odbrane Miloševića počeo je 31. augusta 2004.

 

(Global CIR/Blic)

Komentiraj