OSLOBOĐEN GRAD AL-HARAK! Dok SAA napreduje na sjeverozapadu zemlje, Rusija poručuje: ‘Zone deeskalacije postaju stvar povijesti, tamo su najveća uporišta terorista’

Sirijska arapska armija (SAA) i Tigrovi, podržani udarima ruskih vazduhoplovnih snaga, zauzeli su ključni grad al-Harak u istočnoj Dari poslije teških sukoba sa Slobodnom sirijskom armijom (FSA) , javili su sirijski mediji. Sirijski vladini izvori takođe su izvijestili da je sirijska vojska zauzela sela al-Surah i Alma zajedno sa bazom 49. Brigade protivvazdušne odbrane, zapadno od Al-Haraka.

Štaviše, SAA je pokrenula novi napad na položaje FSA u blizini administrativne granice između provincija Dara i al-Suvaida. Prema Sirijskoj arapskoj novinskoj agenciji (SANA), SAA je uspjela da zauzme put između gradova Um Valad i Džubaib nakon što je osvojila brdo Sokara.

Ovaj napredak će vjerovatno primorati FSA da se povuče iz gradova Kanakir, al-Aslihah i Um Valad, budući da će oni biti opkoljeni od strane SAA. Prema navodima sirijskih vladinih aktivista, borci pod zaštitom SAD ranije su granatirali grad al-Suvaida iz ovih sela.

Sljedeća meta SAA i njihovih saveznika je grad al-Karak između al-Haraka i Um Valada. FSA vjerovatno neće uspjeti da odbrani grad, koji je već SAA opkolila sa dvije strane.

Deeskalacijske zone postaju povijest

U isto vrijeme stižu informacije, možda još i važnije, kako Rusija očito više neće poštivati status tzv. “deeskalacijske” zone na jugozapadu Sirije. Naime, ruski UN ambasador, Vasilij Nebenzia, poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako je ovaj prostor postao jedno od zadnjih većih uporišta Al-Qaede i DAIŠ-a u Siriji te kako zbog toga sirijska vojska ima “legitimno pravo boriti se protiv terorista”.

“Svaka deeskalacijska zona koju smo implementirali nije vječna”, također je istaknuo ruski ambasador za vrijeme novinske konferencije u UN-u. “Nadam se da će sve deeskalacijske zone postati povijest i da ćemo dobiti teritorijalno ujedinjenu Siriju pod kontrolom legitimnih sirijskih vlasti. Deeskalacijske zone za one koji su spremni poštivati deeskalaciju i dalje postoje, no ne i za one koji se tome opiru“, istaknuo je.

Podsjetimo, izvori s terena ističu kako ruske zračne snage aktivno pomažu sirijsku ofenzivu na jugozapadu zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj