SLJEDEĆIH SEDMICA POLAGANJE PRVIH CIJEVI: ‘Sjeverni tok 2’ moguće je izgraditi i bez dozvole Danske

Gasovod „Sjeverni tok 2“ mogao bi da bude izgrađen bez učešća Danske koja još nije izdala dozvolu za njegovu izgradnju. Nema suštinskih prepreka za njegovu izgradnju, rekao je u petak stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov. Slični stavovi mogli su se čuti i na nedavno održanom energetskom samitu u Washingtonu, a izrekao ih je je financijski direktor tvrtke Nord Stream 2AG (koja je operativni izvršitelj projekta) Paul Corcoran.

„Gasovod se gradi. Do danas je ostala jedna zemlja koja nije izdala dozvolu, neophodnu za izgradnju tog gasovoda, a to je Danska. Moguće je, međutim, fizički je zaobići“, rekao je Čižov. Diplomata je naveo da će projekat zbog toga biti neznatno skuplji i da će, možda, doći do manjeg odlaganja njegovog puštanja u rad.  „Mislim da, čak i ukoliko Danska ne bude izdala dozvolu, u šta ne vjerujem, neće biti suštinskih prepreka za izgradnju gasovoda“, rekao je Čižov. On je dodao da je protivnika ovog projekta uvijek bilo i da će ih uvijek biti, čak i kada gasovod počne da radi.

Danska vlada protivi se gradnji tog gasovoda kroz svoj akvatorij Baltičkog mora i njezin parlament ima ovlasti staviti veto na njegovu gradnju. O tome je prije dva dana izjavio danski premijer Lars Rasmussen, kako želi da se pitanje temeljito razmotri na „stolu Europske unije“, ali i dodao da Danska ne želi biti jedina zemlja koja će blokirati izgradnju „Sjevernog toka 2“.

Paul Corcoran u Washingtonu je izjavio slijedeće: „Mi planiramo početi (gradnju, op. GN.) u ljeto. Počeli smo pripremne radove i na obalnom dijelu (plinovoda, op. GN.) i na dnu, mobilizirali brodove-cijevopolagače i oni mogu početi polaganje cijevi tokom idućih sedmica…Ukoliko danska vlada ne odobri polaganje cijevi u svojim teritorijalnim vodama, mi ćemo promijeniti trasu i najvjerovatnija varijanta je ona u međunarodnim vodama sjeverno od Danske.“ Dodao je kako tvrtka do sada još nije dala zahtjev za prolaz cjevovoda u međunarodnim vodama, očekujući prije toga dozvolu o gradnji u danskom isključivom gospodarskom pojasu.

„Moguće je da zadržavanja uopće neće ni biti. To je 10% trase. Mi ga možemo (taj dio) izgraditi i nakon dobivanja dozvole. Imamo mogućnost elastičnosti u izboru, kada i gdje graditi, zahvaljujući angažiranju pet brodova. Možemo promijeniti shemu izgradnje u očekivanju danske dozvole, a nakon toga završiti tu sekciju. To može oduzeti nekoliko mijeseci, jer cjevopolagači postavljaju 3 do 3,5 kilometara cijevi na dan. Iz tog razloga to nije glavno zadržavanje i gubitak za projekt“, izjavio je Corcoran.

Ministarstvo ekonomije Nemačke dobilo je od Sjedinjenih Američkih Država preliminarne garancije da neće proširivati sankcije na gasovode čiji je vlasnik Rusija. „To je sve što imamo“, dodalo je Ministarstvo.

Njemačka nije sama

Sjedinjene Američke Države zahtijevaju od evropskih država da prekinu sa učešćem u projektu „Sjeverni tok 2“ i prijete sankcijama onima koji se sa time ne slože. Ranije je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Rusiju nastavlja da zabrinjava nezdrava situacija u Evropskoj uniji u pogledu izgradnje tog gasovoda i da se projektu zabijaju klinovi u točkove.

Treba naglasiti kako Njemačka u ovoj priči nije usamljena unutar EU, kako se to često može čuti kroz interpretacije brojnih medija, već projekt „Sjeverni tok 2“ podupiru i pojedine druge zemlje iz njezinog okružja koje na ruski plin iz tog plinovoda itekako računaju, poput Francuske i Austrije. Ali neovisno o tome, taj projekt ipak snažno udara na unutareuroposko jedinstvo iako mu to sigurno nije bila intencija. On je, stjecajem okolnosti, jednostavno postao „žrtva“ globalnog geopolitičkog obračuna SAD-Rusija i ne svojom voljom prerastao iz tržišne u geopolitičku sferu.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao instrument uticaja. Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, za Moskvu je to isključivo ekonomski projekat.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Mnogi ce biti na aparatima!

    Reply
    • Britanci i Amerikanci i naravno Izrael i sve fašističke grupacije.

      Reply
  1. […] SLJEDEĆIH SEDMICA POLAGANJE PRVIH CIJEVI: ‘Sjeverni tok 2’ moguće je izgraditi i bez … […]

Komentiraj