TRAŽE IH VEĆ 7 DANA! Očajnički potez: Tajlandska policija ubacuje u špilju pakete za preživljavanje ne znajući jesu li nestali dječaci živi

Dok potraga za 12 dječaka i njihovim nogometnim trenerom nestalima u poplavljenoj špilji ulazi ovog petka u šesti dan, policija je kroz otvore špilje počela ubacivati pakete za preživljavanje ne znajući je li itko uopće preživio.

Ignorirali upozorenja

Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su u subotu nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u špilji često poplavljeni.

Pored ulaza u špilju pronađeni su bicikli i tenisice koje pripadaju dječacima, i spasilačke ekipe se nadaju da otisci u špilji pripadaju njima. No potraga dosad nije našla ikakve tragove.

Međunarodna pomoć

Međunarodne spasilačke ekipe, uključujući i onu koju je poslalo Američko pacifičko zapovjedništvo SAD-a (PACOM), pomažu tajlandskoj policiji, mornarici i policiji u spasilačkoj operaciji koju ometa jaka kiša. Policija pretražuje iz zraka, a ronioci se pokušavaju probiti kroz poplavljene prolaze.

Kroz otvor u špilju u petak je ubačeno dvadeset paketa s vodom, hranom, lijekovima, baterijama i porukama nestalima. U porukama stoji: “Ako ovo primite, odgovorite i pokažite na mapi gdje ste. Svi ćemo vam brzo pomoći”. Policija i spasilačke ekipe nadaju se da će paketi isplutati kroz poplavljene otvore špilje.

Tajlandski premijer Prayuth Chanocha posjetio je mjesto u petak kako bi rođake uvjerio da će biti poduzeto sve što se može. Potraga za dječacima već danima je u središtu pozornosti javnosti u toj azijskoj zemlji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj